Foto: DELFI
No nākamajā Saeimā ievēlētajiem četriem deputātiem četri atzinuši, ka viņi valsts valodu prot vidēji, apmierinoši vai tikai sarunvalodas līmenī, ceturtdien raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Viņu vidū no apvienības "Saskaņas centrs" ievēlētais Rēzeknes domes deputāts Vladimirs Nikonovs paudis, ka latviešu valodu prot viduvēji. Savukārt viņa politiskā spēka biedrs Aleksandrs Jakimovs sacījis, ka viņš valsts valodu zina apmierinoši.

Savukārt Liepājas domes deputāts Valerijs Kravcovs pašnovērtējumā norādījis, ka viņa latviešu valodas zināšanas ir sarunvalodas līmenī. Tiesa, sarunu ar laikrakstu viņš atteica krievu valodā. Viņš līdz šim strādājis ar tulces palīdzību. Visbeidzot, savas valsts valodas prasmes kā vidējas nosaucis arī 9. Saeimas deputāts un Latvijas U-21 futbola izlases galvenais treneris Mihails Zemļinskis.

Valsts valodas centra kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis atzinis, ka līdz šim bijuši vairāki gadījumi, kad konstatētas nepietiekamas latviešu valodas zināšanas. To vidū bija gadījumi Rēzeknē, Zilupē, Daugavpilī un Jēkabpilī, kur pašvaldību deputāti administratīvi sodīti vairākas reizes.

Kursītis uzsvēris, ka Valsts valodas centram nav tiesību sodīt Saeimas deputātus un par parlamentāriešu sodīšanu lemj Saeima.

Apvienības "Saskaņas centrs" ir otra lielākā frakcija 10. Saeimā - 29 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!