Foto: LETA
Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un bijušais iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) pirmdien pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus, atstājot savu mašīnu zem zīmes "Stāvēt un apstāties aizliegt", turklāt logā atstāja Iekšlietu ministrijas (IeM) caurlaidi, lai gan ar šo iestādi nav saistīts jau kopš 2007.gada, otrdien vēsta laikraksts "Telegraf".

Laikraksts novēroja, ka pirmdien ap pulksten 11 Rīgā Godmanis atstāja savu automašīnu "Toyota Land Cruiser" neatļautā vietā iepretim ieejai namā Elijas ielā 17, kurā atrodas laikraksta redakcija, kā arī telekompānijas LNT un TV5. Laikraksts norāda, ka šo vietu pie transformatoru būdas iecienījuši policistu, jo tā ļaujot izpildīt soda naudu plānu, taču Godmaņa auto ilgu laiku neviens "neievēroja".

Zem Godmaņa automašīnas vējstikla "Telegraf" konstatēja IeM atļauju iebraukt, apstāties un stāvēt visu IeM iestāžu teritorijā. Atļauja numur 000011 izdota šogad un derīga līdz 2012.gada beigām. Laikraksts gan norāda, ka šai gadījumā nekādas privilēģijas tā nedeva, jo Elijas ielā IeM iestāžu neesot.

Godmanis apmēram trīs stundas atradās LNT redakcijā, un viņa automašīnai šai laikā garām nobrauca pašvaldības policists uz motocikla un dažas reizes – ceļu policijas ekipāža, bet melnajai automašīnai pievērsās tikai trešajā reizē. Policisti nofotografēja politiķa auto un atstāja uz loga dzelteno soda kvīti 30 latu apmērā.

Ceļu policists, kas uzlika sodu, laikrakstam atzina, ka zina, kam pieder auto, jo numurs tika pārbaudīti datu bāzē. "Jūs, žurnālisti, arī pasekojiet, lai viņš nomaksā sodu un ieraksts par to no servera nepazūd pēc stundas, citādi mēs ilgos gados policijā daudz ko esam redzējuši," sacīja policists. Laikraksts gan norāda – neesot skaidrs, vai numuru pārbaudīja arī iepriekšējie policisti.

Godmanis, iznācis no ēkas, laikrakstam skaidroja, ka ieradies palīdzēt veidot raidījumu, bet brīvu vietu tuvumā nebija, tāpēc atstājis automašīnu tur. Godmanis atzina, ka rīkojies ne sevišķi glīti, taču solīja sodu nomaksāt. Tomēr, vaicāts par caurlaidi, Godmanis vien attrauca, ka nekādas caurlaides viņam neesot.

IeM preses centrā pastāstīja, ka šādas caurlaides tiek izsniegtas IeM amatpersonām, kas izmanto personiskās automašīnas arī dienesta vajadzībām, un citu valsts iestāžu un privātpersonu transportam, kuru darbība saistīta ar ministriju. Šobrīd apritē ir 908 šādas caurlaides, taču to, kā ar tiesībsargājošajām iestādēm saistīts Godmanis, kurš IeM nevada kopš 2007.gada, ministrijā nepaskaidroja.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) laikrakstam norādīja, ka bijušajam ministram un premjeram ir tiesības saņemt šādu caurlaidi: "Es uzskatu, ka ar savu darbu viņš to ir nopelnījis." Ministre arī nevēlējās vērtēt sava priekšgājēja rīcību: "Ja viņš samaksās sodu, tad atzīs savu vainu un par to atbildēs." Laikraksts gan norāda, ka minētās atļaujas neizsniedz Mūrniece, bet gan valsts sekretāre Ilze Pētersone, kas neslēpj savas tuvās attiecības ar Godmani.

Laikraksta aptaujātie bijušie ministri Mareks Segliņš (TP) un Jānis Ādamsons (tagad SC) atzina, ka viņiem šādu caurlaižu nav. Segliņš atzina, ka caurlaide viņam bija, kad viņš vadīja IeM, taču dienesta automašīnai, bet Ādamsons uzskata, ka caurlaidei stiklā ir psiholoģiska loma: "Ceļu policistam bija jāierauga, ka mašīnas šoferis ir savējais, bet savējos nesoda."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!