Foto: F64
Jaunais laiks (JL) piedāvās partneriem "Vienotībā" – "Pilsoniskajai savienībai" (PS) un "Sabiedrībai citai politikai" (SCP) - uz "Vienotības" pamata veidot jaunu partiju, nevis mehāniski apvienot trīs politiskos spēkus, laikrakstam "Dienai" atzinis viens no apvienošanās procesa vadītājiem Edgars Jaunups.

Laikraksts norāda, ka Jaunupa sacītais atšķiras no tā, ko pēc PS novadu domes sēdes sestdien laikrakstam sacīja PS valdes loceklis Kārlis Šadurskis. PS aicinās partnerus dibināšanas kongresā pirmo jaunās partijas valdi veidot pēc kvotu principa, lai visi trīs sadarbības partneri valdē iegūtu līdzīgu pārstāvniecību, jo "mums ir jāizvēlas mehānismi, kas vairotu savstarpējo uzticību, nevis padarītu nervozāku pirmskongresa gaisotni", iepriekš sacīja Šadurskis.

"Vienotības" vadītājs un PS līderis, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis intervijā Latvijas Radio pirmdien vairākkārt uzsvēra, ka tieši viņš iebildis pret JL priekšlikumu mehāniski apvienot trīs partijas, un rosinājis veidot pilnīgi jaunu politisko spēku. "To ierosināju es un iebildu pret JL ierosinājumu mehāniski apvienot trīs partijas," sacīja "Vienotības" vadītājs un PS līderis. Viņš uzskata – "lai virzītos uz priekšu un veidotu tiešām plašu labēji centrisku nacionālu politisko spēku, ir jāizstrādā ceļu karte un konkrēts redzējums".

Kristovskis uzsvēra, ka "problēmas, kuras ir bijušas, ir jāizanalizē, un jānonāk piepārliecības, ka pārvaldes sistēma ir demoktātiska, ka trīs partiju iekšējo kolektīvu sācensība ir likvidēta, un ka neturpinās vienas lielākas un vēsturiski saliedētākas partijas JL dominance, bet gan idejas ir tās, kas uzvar".

Laikraksts norāda, ka vēl nav zināms, kad varētu notikt "Vienotības" partijas dibināšanas kongress. Zināms, ka JL 26. Februārī gaidāma kopsapulce, SCP - 9. aprīlī, bet PS - 16. aprīlī. Tad "Vienotības" konferencē lems par kongresa sasaukšanu.

Pagaidām neziņa par to, kas varētu vadīt jauno partiju. Šadurskis laikrakstam pauda, ka tam vajadzētu būt Valdim Dombrovskim, kuram pateicoties "Vienotība" uzvarēja vēlēšanās. Arī Jaunups arī vērtē Dombrovski kā nopietnu kandidātu, jo viņam ir autoritāte sabiedrībā un pārējo partiju vidū. Taču Jaunups laikrakstam minēja vēl vairākus nosacījumus - partija jāvada cilvēkam, kurš sevi ir pierādījis kā līderis un kurš pats vēlas to darīt. Taču JL pārstāvis nepiekrīt priekšlikumam, ka priekšsēža izvēlē kādai partijai varētu būt veto tiesības.

Ja tiek veidota jauna partija, nevis notiek triju spēku apvienošana, arī valdi nevar vēlēt pēc kvotām, jo tas liegtu uz to pretendēt tiem, kas nav nevienā no trim partijām, bet vēlas iestāties jaunajā politiskajā spēkā, laikrakstam pauda Jaunups. "Arī Pilsoniskajā savienībā ir spilgti cilvēki, un tā nav nekāds pabērns. Ģirts Valdis Kristovskis vienmēr ir guvis lielus panākumus. Taču mēs diskutēsim un atradīsim kompromisu," laikrakstam sacīja Jaunups.

PS dome rezolūcijā arī atbalsta Vienotības kā atvērtas partijas veidošanu, lai tajā varētu iesaistīties visi, kuriem ir pieņemami nacionālas partijas pamatprincipi. To vidū minēts, ka "Vienotība" var sadarboties valdībā tikai ar tādām partijām, kas atzīst Latvijas okupācijas faktu.

Kā vēstīts, vairāki "Vienotības" līderi ir vienisprātis, ka apvienībai ir jākļūst par vienotu partiju, jo tā kļuvusi par zīmolu un nākamajās vēlēšanās to veidojošās partijas – JL, PS un "Sabiedrība citai politikai" atsevišķi startēt ar panākumiem nevarēs. Tomēr atšķiras viedokļi par konkrētiem termiņiem partijas izveidošanai, jo Kristovskis tādus nosaukt nevēlas, bet JL priekšsēdē Solvita Āboltiņa iepriekš izteicās, ka partija jāizveido līdz vasarai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!