Iespējams, ka vilcināšanās ar budžeta grozījumu pieņemšanu, kas samazinātu tā deficītu līdz 5 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), neļaus Latvijai saņemt arī jūnijā paredzēto Starptautiskā valūtas fonda (SVF) un citu ārvalstu kreditoru aizdevuma daļu 1,7 miljardu eiro (ap 1,2 miljardiem latu) apmērā, ceturtdien vēsta laikraksts "Biznes & Baltija".
Saskaņā ar iepriekš apstiprināto izmaksu grafiku, jūnijā Eiropas Komisijai būtu jāpārskaita Latvijai 1,2 miljardus eiro (ap 840 miljoniem latu), SVF un Pasaules bankai - pa 200 miljoniem eiro (ap 140 miljoniem latu), bet no pārējiem kreditoriem, proti, Polijas, Čehijas, un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB), Latvijai būtu jāsaņem vēl 100 miljoni eiro (ap 70 miljoniem latu). Tomēr laikraksts vēsta, ka valdošajai koalīcijai tuvu stāvoši avoti ir apliecinājuši, ka kreditori neplāno pārskaitīt Latvijai nevienu eiro, kamēr netiks pieņemts budžets ar 5 % deficītu, kas, labākajā gadījumā, stāsies spēkā tikai jūlijā.

"Diemžēl viss izskatās tieši tā. Mums ir nopietni jārēķinās ar šādu iespēju. Mēs gatavojamies šādam scenārijam," laikrakstam šo iespēju apstiprinājis finanšu ministrs Einārs Repše, piebilstot, ka ir pilnīgi skaidrs, ka patlaban valsts tērē daudz vairāk līdzekļu, nekā var atļauties un bez nopietnas izdevumu samazināšanas Latvija nespēs izdzīvot pat ar visiem ārvalstu kredītiem.

Jau ziņots, ka martā šī paša iemesla dēļ Latvijai netika pārskaitīti 200 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!