Tā kā Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) rīcībā ir ziņas, ka jaunievēlētais 8.Saeimas deputāts Arvīds Ulme varētu būt sadarbojies ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju (VDK), prokuratūrai jāierosina pārbaudes lieta, šodien vēsta laikraksts "Diena".
LETA jau ziņoja, ka TSDC pirms vēlēšanām informēja Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) par deputātu kandidātu sarakstos iekļautajām personām, kuras, pēc TSDC rīcībā esošās informācijas, ir bijušas VDK aģenti. Viens no viņiem bija politiskās apvienības "Zaļo un zemnieku savienība" deputāta kandidāts, Vides aizsardzības kluba līderis Ulme.

Saskaņā ar likumu par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu mēneša laikā pēc Saeimas pirmās sēdes Saeimas prezidijam ir pienākums pieprasīt no TSDC izziņu, vai tā rīcībā, Valsts arhīvā vai citās valsts glabātavās ir dokumenti, kas liecina, ka ievēlētie deputāti varētu būt bijuši VDK darbinieki vai informatori.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš laikrakstam "Diena" paskaidrojis, ja atbilde ir apstiprinoša, bet persona, par kuru pieprasīta izziņa, sadarbības faktu ar VDK noliedz, Saeimas prezidijam divu nedēļu laikā attiecīgā rajona vai pilsētas prokuratūrā jāiesniedz pieteikums par sadarbības fakta konstatēšanu.

Vasarā, kad CVK paziņoja to deputātu kandidātu vārdus, par kuru iespējamo saistību ar VDK TSDC ir ziņas, Ulme aģentūrai LETA sacīja: "Man tagad būs jāpierāda, ka es neesmu ēzelis, tas ir apvainojoši. Es desmitiem gadu esmu bijis cīņā pret PSRS režīmu." Viņš jau pirms Tautas frontes esot darbojies Vides aizsardzības klubā, kas rīkojis dažādas padomju varai nepatīkamas akcijas.

LETA jau ziņoja, ka pēc TSDC sniegtās informācijas, Latvijas PSR VDK aģents bijis Ulme,SIA "Šampētera nami" valdes loceklis Juris Lagzdons no Progresīvās centriskās partijas, kā arī SIA "Pikal un partneri" programmu konsultants Grigorijs Kononeko un Baltijas koncertu aģentūras prezidents Vladimirs Ikusovs, kuri kandidē Sociāldemokrātiskās labklājības partijas sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!