Foto: stock.xchng
Nākotnē Rīgā apkuri varētu nodrošināt vairāk izmantojot šķeldu, otrdien raksta avīze "Diena".

"Šis ir mūsu ceļš uz to, lai samazinātu atkarību no iepērkamās gāzes, palielinātu atjaunojamo energoresursu daļu un sildītu Latvijas ekonomiku," laikrakstam sacījusi uzņēmuma "Rīgas Siltums" pārstāve Linda Rence.

Pašreiz kā kurināmo galvaspilsētā galvenokārt izmanto gāzi, jo tās īpatsvars ir teju 97% no visa patēriņa. Siltumenerģiju pamatā saražo "Latvenergo" piederošās koģenerācijas stacijas, bet mazāk par trešdaļu - piecas "Rīgas Siltums" īpašumā esošās siltumcentrāles, kā arī vairāki desmiti mazu un vidēju katlumāju.

Savukārt šķeldu kā kurināmo šobrīd izmanto tikai Daugavgrīvā, un tie ir tikai 3% no kopējā apjoma. Toties, izveidojot biokurināmus katlus Vecmīlgrāvja siltumcentrālē, kam vajadzētu notikt šogad un modernizējot siltumcentrāli Ziepniekkalnā, tuvāko gadu laikā no biokurināmā iegūtā siltumenerģija varētu sasniegt 10,3% no kopapjoma.

Plānots, ka plašāka šķeldas izmantošana arī noturēs gāzes tarifus. "Mēs centīsimies balansēt kurināmos, lai spētu noturēt draudzīgu siltumenerģijas tarifu," sacījusi Rence.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!