Foto: LETA
Uzņēmumu reģistram (UR) neskaidrības, kā izpildīt Anglijas tiesas lēmumu par lieguma noteikšanu kapitāldaļām, kuru iespējamais patiesā labuma guvējs esot Ventspils mērs Aivars Lembergs, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness (DB).

UR ir saņēmis "Antonio Gramsci Shipping Corporation" pilnvarotā pārstāvja Uģa Grūbes pieteikumu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas apstiprināto un izpildei nodoto Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesas tiesneša lēmumu uzlikt aizliegumu jebkādā veidā atsavināt, rīkoties vai samazināt vērtību 16 kapitālsabiedrību kapitāldaļām, kurām kā patiesā labuma guvējs tiek minēts Lembergs, kaut arī viņš nevienā no tām nav reģistrēts kā kapitāldaļu īpašnieks.

UR savos reģistros nav uzkrājis informāciju par patiesā labuma guvējiem un arī nekad līdz šim nav reģistrējis kādus aizliegumus patiesā labuma guvējiem, tāpēc bez papildu informācijas un skaidrojumiem minēto tiesas lēmuma izpildi varētu būt grūti īstenot, vēsta laikraksts.

Uzliekot šādu aizliegumu, varot iegūt ne tikai tiesvedību un prasību par zaudējumu atlīdzināšanu, bet arī disciplinārlietu un pat UR vadības amatu zaudēšanu, vēsta laikraksts. Tāpēc UR vērsies Tieslietu ministrijā, lūdzot skaidrot situāciju.

"UR ir nosūtījis Tieslietu ministrijai vēstuli ar lūgumu sniegt savu skaidrojumu par radušos situāciju," laikrakstam apliecinājis UR valsts galvenais notārs Ringolds Balodis. Viņš skaidro, ka tas ir bezprecedenta gadījums civiltiesību praksē, jo UR var identificēt, kas ir kapitāldaļu īpašnieks, bet nav iespēju identificēt, kas ir to patiesā labuma guvējs.

"Saeimā šobrīd notiek strīdi par patiesā labuma guvēju obligātu reģistrāciju UR, bet UR jau nav ziņu, vai patiešām patiesā labuma guvējs visās sabiedrībās, kuru kapitāldaļām tiek lūgts piemērot liegumu, ir Aivars Lembergs, pret kuru vēršas tiesa pēc prasītāja "Antonio Gramsci Shipping Corporation" lūguma," skaidrojis Balodis.

"UR valsts notāram ir trīs iespējas – reģistrēt tiesas nolēmumā noteiktos liegumus visām minētajām kapitālsabiedrībām, atteikt šī lēmuma izpildi vai arī atlikt tā izpildi," laikrakstam teicis Balodis. Viņš gan neuzskatot, ka šis kāzuss nostāda UR strupceļā, jo tiesas lēmumu neizpildīt nevar. Taču, nezinot, kas ir patiesā labuma guvējs, var uzlikt prasības nodrošinājumu tām kapitāldaļām, kurām nekāda sakara nav ar Lembergu un kuras viņš nekontrolē.

Valsts galvenais notārs norādīja, ka viņam lēmums par to, kā rīkoties, ir jāpieņem trīs dienu laikā.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzinusi un nodevusi izpildei Anglijas tiesas izdoto lēmumu par Lemberga aktīvu līdz 135 miljonu ASV dolāru (66,69 miljonu latu) vērtībā iesaldēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!