Pirmdien Zemgales apgabaltiesas tiesneses Velta Silamiķele nolēma līdz 16.janvārim atlikt tā dēvētās "Jūrmalgeitas" krimināllietas skatīšanu, jo uz tiesas sēdi slimības dēļ nebija ieradies viens no apsūdzētajiem Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanā – Leonīds Lasmanis.
Prokurore Velta Zaļūksne, kas ir apsūdzības uzturētāja šajā lietā, uzskata, ka Lasmanis apzināti izvairās no ierašanās tiesā, tāpēc lūgs Medicīniskās aprūpes un darbspēju kvalitātes kontroles inspekciju izvērtēt, vai Lasmaņa ievietošana slimnīcā ir bijusi nepieciešama. Prokurore arī lūgs mainīt Lasmanim piemēroto drošības līdzekli uz apcietinājumu.

Prokurore pēc sēdes žurnālistiem pastāstīja, ka Lasmanis piektdien izrakstīt no vienas medicīnas iestādes un jau nākamajā dienā, proti – sestdien, ievietots citā slimnīcā. Prokurore pārliecināta, Lasmanis apzināti kavē lietas izskatīšanu.

Pirmdien tiesā drošības līdzeklis grozīts arī Milušam, viņam pie jau esošā drošības naudas lemts aizliegt arī izbraukt no valsts.

Tiesā bija ieradušies pārējie apsūdzētie – Germans Milušs, bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis un Gvido Harijs Volbrugs. Milušs žurnālistiem pastāstīja, ka joprojām neuzskata sevi par vainīgu un to, ka viņam jāsēž uz apsūdzēto sola. Savukārt Volbrugs uzskata, ka visa "Jūrmalgeitas" lieta iniciēta nevis no Jūrmalas, bet Rīgas, un lietas materiāli – tai skaitā, publiskotie – liecina, ka uz apsūdzēto sola būtu jāsēž arī ietekmīgajiem politiķiem Aināram Šleseram, Andrim Šķēlem un Jānim Straumem.

Volbrugs joprojām nenoliedz, ka Jūrmalas mēra vēlēšanās notika kukuļošana. Taču viņš uzsver, ka "es šajā lietā biju tikai pastnieks." Apsūdzētais žurnālistiem vēlreiz uzsvēra, ka Jūrmalas vēlēšanu iznākumā ieinteresēti bija "cilvēki no Rīgas."

Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns, kurš ir galvenais liecinieks šajā prāvā, lūdza, lai lietu skata atklātā sēdē. Ančāns ir ar mieru, lai viņam tiktu noņemta procesuālā aizsardzība, kas varētu būt par šķērsli lietas skatīšanai atklāti. Taču Ančāns lūdza liecinieka procesuālo aizsardzību viņam noņemt tikai tad, kad lietu sāks skatīt pēc būtības. Arī Ančāns uzskata, ka slimojošais Lasmanis apzināti novilcina lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!