Foto: LETA
Saeimas Nacionālās drošības komisija nākamnedēļ plāno izvērtēt situāciju saistībā ar Latvijas kultūrvēsturiskā novada neoficiālā simbola - Latgales karoga - izmantošanu attēlos, kuros popularizēta "Latgales tautas republikas" ideja.

Komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) sacīja, ka pēdējās dienās vērojami "atsevišķu aktīvistu mērķtiecīgi mēģinājumi īstenot provokācijas, kurās tiek izmantots gan Latvijas valsts nacionālais simbols - valsts karogs, gan arī Latgales kā kultūrvēsturiska Latvijas novada neoficiālais simbols - Latgales karogs". Viņa uzskata, ka sociālajos medijos īstenotās darbības, izmantojot Latvijas un Latgales karogus, tiek īstenotas ar mērķi paust "agresīvas un Latvijas valsts interesēm neatbilstošas idejas".

Šāda rīcība ir ne tikai nepieņemama un apkaunojoša, bet arī nosodāma visstingrākajā veidā, akcentē Āboltiņa. Nenovērtēt šādus riskus būtu vieglprātīgi, tādēļ nākamnedēļ sasauktajā komisijas sēdē ir paredzēts skatīt šo jautājumu un izvērtēt, vai normatīvais regulējums ir sakārtots tādā apjomā, lai šādu un cita līdzīga veida provokāciju gadījumā tiesībsargājošajām institūcijām būtu iespējams vērsties un saukt pie atbildības konkrētas personas, pastāstīja politiķe.

"Arī no Latgales reģiona ievēlētie deputāti pauduši savu sašutumu par provokatoru ciniskajiem paņēmieniem censties panākt sabiedrības šķelšanu, kā arī veidu, kādā, izmantojot Latgales karogu, faktiski notiek vēršanās pret Latvijas valsti," piebilda komisijas priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) pārbaudē identificējusi personas, kas saistītas ar internetā izplatīto attēlu, popularizējot "Latgales tautas republikas" ideju, noskaidroja DP. Policijā neatklāja, kas ir šīs personas un no kuras valsts.

Pēdējās dienās sociālajos tīklos tika izplatīts attēls, kurā redzama Latvijas karte ar atdalītu Latgales reģionu un piedāvāts arī "Latgales tautas republikas" karogs. DP jau iepriekš vērsa uzmanību, ka tādu ideju paušana un izplatīšana publiskajā telpā, kas vērstas uz Satversmē nostiprinātā valsts teritoriālās vienotības principa apšaubīšanu, tieši atbilst Krievijas ģeopolitiskajām interesēm.

Ņemot vērā pieaugušo gadījumu skaitu, kad Latvijas valsts karoga attēls tiek izmantots provokatīvā un Latvijas valsts interesēm neatbilstošā veidā, DP aicina sabiedrību informēt policiju par līdzīga rakstura gadījumiem.

Runas par Latgales autonomijas ideju jau iepriekš bijušas DP redzeslokā. 2013.gadā DP atklāja, ka tā dēvētajā Latgales autonomijas krimināllietā krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam un viņa domubiedriem - Ilarionam Girsam un Jevgēņijam Osipovam - piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Kriminālprocess tika sākts par organizatorisku darbību, kas vērsta uz Latvijas teritoriālās vienotības graušanu. DP iepriekš vērtēja Lindermana publiskos izteikumus par Latgales autonomijas ideju. Šajā lietā izmeklēšana turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!