Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) gadiem ilgi esot vācis informāciju pret bijušo satiksmes ministru Aināru Šleseru, kura īpašumos tā dēvētās "oligarhu lietas" ietvaros KNAB vēlējās veikt kratīšanu, negūstot tam Saeimas atļauju. To piektdien intervijā LTV raidījumam "Panorāma" atzina bijušais biroja izmeklētājs, "Latvenergo" lietas materiālu nopludinātājs Ruslans Balakleiskis.

KNAB izmeklētāji, lai iegūtu informāciju par Šleseru, esot ar blefu un draudiem piespieduši cilvēkus liecināt. Izmeklētājs deva mājienus, ka pret Šleseru strādāts politiska pasūtījuma dēļ. Balakleiskis LTV atzina, ka, iespējams, Šleseram būs bijusi taisnība un beigās KNAB nāksies bijušajam politiķim atvainoties.

Šlesers iepriekš medijiem pauda pārliecību, ka "oligarhu lieta" izgāzīsies un tas esot tikai laika jautājums, kad drošības iestāžu personām, "kuras piedalījās šajā politiskajā pasākumā", nāksies atvainoties par to, ka viņas ir kļūdījušās un noticis pārpratums.

Jautāts par "Latvenergo lietu", bijušais izmeklētājs sacīja, ka KNAB "pat nezina, ko divu gadu laikā ir izņēmuši". Viņš intervijā apgalvoja, ka KNAB vadība melojusi par iemesliem, kāpēc lietā ir jāpagarina izmeklēšana termiņi. Termiņu pagarināšana neesot saistīta ar informācijas gaidīšanu no ārvalstīm, bet gan ar to, ka izmeklētāji netikuši galā ar kratīšanās iegūtās informācijas apstrādi.

Intervijā Balakleiskis kritizēja darba stilu bijušajā darba vietā, apgalvojot, ka KNAB nav politiski neitrāla iestāde. "KNAB asociējas ar paraugiestādi mūsu valstī, bet tā nav, te nav jārunā par KNAB neatkarību, bet pārraudzības un uzraudzības stiprināšanu," viņš sacīja.

Bijušais izmeklētājs "Panorāmai" pastāstīja, ka KNAB vadītāja vietnieka [Alvja Vilka] kabinetā pirms 11.Saeimas vēlēšanām pie sienas bijis plakāts ar uzrakstu "Spēks ir vienotībā". Balakleiskis aicināja pašiem spriest, ko tas liecina par KNAB politisko neitralitāti. KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs gan "Panorāmai" skaidroja, ka plakātam, kurš patiesībā esot KNAB darbinieku dāvāta karikatūra, ar politiku neesot nekāda sakara. "Tas nāk no 2008.gada," sacīja Vitenburgs, norādot, ka togad vārds "vienotība" nebija saistīts ar politisko spēku, kurš izmantoja "vienkārši latviešu valodā bieži lietojamu vārdu".

Balakleiskis veltīja arī skarbus vārdus kadru atlasei KNAB, sakot, ka nereti izmeklētāju amatā pieņem radus un paziņas, nevērtējot viņu profesionalitāti.

Viņš arī deva mājienus par kādu nelikuīgu darbību biroja, sakot: "ja grib iepirkties lētāk nekā veikalā, laipni lūgti KNAB". "Man negribas par to runāt, bet tā ir nelikumīga uzņēmējdarbībā," sacīja bijušais izmeklētājs.

Savukārt Vitenburgs kritizēja arī paša bijušā izmeklētāja darbu, sakot, ka vienā lietā viņa lēmumu prokuratūra esot atcēlusi, atzīstot, ka izmeklētājs nepamatoti izbeidzis krimināllietu. Savukārt tā dēvētajām skaļajām lietām - "Latvenergo" lietai, "Daimler" un "oligarhu lietai" - Balakleiskis pat "nestāvēja klāt".

Balakleiskis esot vērsies prokuratūrā un Saeimā, lūdzot izmeklēt KNAB darbu.

Jau vēstīts, ka KNAB ilgu laiku uzsver, ka svarīgākās biroja izmeklējamās lietas ir "oligarhu", "Daimler" un "Latvenergo" lietas, sakot, ka pie tām izmeklētāji intensīvi strādā. Taču šajās lietās iesaistītie apgalvo, ka izmeklēšana izgāzīsies.

Tā dēvētās "oligarhu lietas" ietvaros, KNAB iepriekš veicis kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem – Ventspils mēru Aivaru Lembergu, LPP/LC līderi Aināru Šleseru, un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli.

dēvēto "Latvenergo" amatpersonu lietu, kuru uzsāka 2010.gada vasarā, šogad KNAB plānojot nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, iepriekš apgalvojuši birojā. "Latvenergo" kriminālprocesu KNAB sāka 2010.gada 14.jūnijā. Tas sākts saistībā ar amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam. Noziedzīgi noradījumi, par kuriem ir aizdomas, ir saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa.

Tieši saistībā ar šīs lietas dokumentu nopludināšanu portālam "Pietiek.com" no darba birojā atlaists Balakleiskis. Viņš atzinis, ka materiālus nopludinājis, par to atlīdzību nesaņemot. Par to ir sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!