Foto: DELFI

AS ''Latvenergo'' šonedēļ grasās sākt utilizēt abus savu laiku nokalpojušos lielizmēra transformatorus Pļaviņu hidroelektrostacijā (HES), tostarp iekārtu, no kuras 22.janvārī noplūda eļļa, teica uzņēmuma pārstāve Ivita Bidere.

Patlaban Pļaviņu HES tiek uzglabāti divi savu laiku nokalpojuši lielizmēra transformatori ar svaru vairāk nekā 260 tonnu katrs, kuru utilizēšanas darbus bija paredzēts veikt iespējami tuvākajā laikā.

''Ņemot vērā radušos apstākļus, tie tiks sākti šīs nedēļas laikā. Savas specifikas un izmēru dēļ tie tiek uzglabāti un tiks utilizēti Pļaviņu HES teritorijā, kas ļāva stacijas personālam operatīvi reaģēt uz radušos avārijas situāciju. 22. janvārī, pamanot notikušo eļļas noplūdi, ''Latvenergo'' darbinieki rīkojās ātri un precīzi saskaņā ar noteiktām rīcībām avārijas situācijās, lai novērstu nelabvēlīgo ietekmi uz vidi. No Pļaviņu HES darbinieku puses vispirms operatīvi tika izvietoti absorbenti, paralēli sazinoties un izsaucot atbildīgos dienestus - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), SIA ''Eko osta'' un Valsts vides dienestu (VVD), kuri ieradās notikuma vietā,'' klāstīja Bidere.

Viņa norādīja, ka eļļas noplūde tika laikus ierobežota un vienlaicīgi sākta tās savākšana, apturot arī noplūdi no transformatora. Pateicoties operatīvai reakcijai un saskaņotai darbībai, no transformatorā esošajām 65 tonnām eļļas noplūda viens līdz divi kubikmetri.

Turpmāko piesārņojuma savākšanu nodrošina ''Eko osta''.

Jau vēstīts, ka Pļaviņu HES teritorijā 22. janvāra pēcpusdienā noplūda apmēram divi kubikmetri eļļas no norakstīta lieljaudas transformatora, kas izraisīja piesārņojumu un radīja apdraudējumu videi.

Pēc VVD paustā, noplūde notika no viena transformatora izplešanās trauka, kura temperatūras devēja ligzdā bija izveidojusies plaisa, kuras iemesls patlaban tiek skaidrots. Pēc vietas apsekošanas konstatēts, ka sākotnēji tajā bija divi kubikmetri eļļas, kas ir noplūdusi un nonākusi lietus ūdens teknē, bet no turienes izplūdusi ūdenskrātuvē uz ledus. Rezultātā bija izveidojies apmēram 20 kvadrātmetru piesārņots laukums. Teknē un uz ledus esošais sniegs daļēji darbojās kā sorbents.

Uz ledus varētu būt nonācis kubikmetrs transformatora eļļas. VVD inspektori veic pārbaudi, lai noskaidrotu negadījuma iemeslus un videi nodarīto kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!