Foto: LETA
Sestdien Rīgā latviešu strēlnieku bataljonu izveidošanas simtgadi svin daži simti cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Latviešu strēlnieku simtgadei veltītie tautas un armijas svētki sākās ar Latviešu strēlnieku bataljonu organizācijas komitejai veltītas piemiņas plāksnes atklāšanu pie ēkas Tērbatas ielā 1/3.

Piemiņas plāksnes atklāšanas pasākumā, ko vēroja daži simti cilvēku, uzrunu teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš uzsvēra latviešu strēlnieku nozīmi neatkarīgas Latvijas veidošanā un atzina, ka sestdien atklātā plāksne kalpos kā atgādinājums par strēlnieku lomu Latvijas vēsturē.

"Ja mūsu nācijas valstiskā veidojuma sākums ir 1918.gada 18.novembris, atcerēsimies, ka šīs jaunās valsts un tās armijas militārais pirmsākums agrāks – tā bija latviešu strēlnieku bataljonu izveidošana. Tieši pateicoties strēlniekiem – virsniekiem, kuri bija mācījušies Krievijas militārajās skolās un ar labu militāro pieredzi – jaunās Latvijas Republikas armijas izveide notika ātri un stabili," sacīja Vējonis.

Prezidents uzsvēra, ka latviešu strēlnieki ir mūsu zemes un tautas vēstures neatņemama daļa un piemiņas plāksne apliecinās, ka atceramies strēlnieku drosmi un pašaizliedzību.

"Ikvienā no mums ir "karavīra gēns", kas mostas laikā, kad nepieciešams aizstāvēt savu valsti. Lai arī diendienā tas veicina mūsu ticību sev, savai valstij un drošai rītdienai! Dievs, svētī Latviju!" uzrunu noslēdza Valsts prezidents.

Tāpat uzrunas teica aizsardzības ministrs Raimonds Bergamnis (ZZS), Rīgas mērs Nilš Ušakovs (SC), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija.

Savukārt pēc Latviešu strēlnieku bataljonu organizācijas komitejai veltītas piemiņas plāksnes atklāšanas svinības turpinājās Vērmanes dārzā, kur notika koncertuzvedums "Latviešu strēlnieku bataljoniem - 100" un to ieradās skatītēs vēl aptuveni 100 cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!