Foto: LETA

Sāktas tiesvedības pret pašvaldību deputātiem Balvos, Daugavpilī un Inčukalnā, kuri slikti zina valsts valodu, svētdien informē TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Balvu deputātu Ivanu Baranovu Valsts valodas centrs iesūdzēja tiesā, jo viņam ir amatam neatbilstoši zemas latviešu valodas zināšanas. Lai arī valodas centrs pie Baranova pārbaudes ķērās uzreiz pēc vēlēšanām 2013.gadā. Raidījums atzīmē, ka tūdaļ jau būs klāt nākamās vēlēšanas, bet lieta par mandāta atņemšanu tiesā pēdējā instancē vēl nebūs izskatīta.

Balvu domes deputāts Baranovs ir pirmais tautas kalps pret kuru Valsts valodas centrs vērsies tiesā prasot viņam atņemt mandātu. Vispirms Balvu tiesa un tad Latgales apgabaltiesa pilnībā apmierināja Valodas centra prasību. Šobrīd Baranovs lietu pārsūdzējis Augstākajā tiesā.

Februārī deputāts no "Nekā Personīga" aizmuka un savus komentārus par tiesvedību nesniedza. Bet Valsts valodas centra inspektori Baranovu burtiski "dzenāja rokās" pusotru gadu. Valsts valodas centra pārstāve Sarmīte Pāvulēna raidījumam atklāja, ka centrs rakstījis vēstules, "ka mēs būsim konkrēti tajā un tajā dienā. Lūdzu nodrošināt telpu un šim deputātam iespēju būt uz tikšanos ar inspektoru. Diemžēl, visbiežāk bija tā, ka no domes nāca vēstules, ka "mēs atvainojamies, bet šis deputāts nebūs, jo viņam ir kādas citas darīšanas"."

Nepilnu mēnesi pēc pašvaldību vēlēšanām 2013.gadā Valsts valodas centrs (VVC) saņēma iesniegumu no vietējā laikraksta "Vaduguns", ka jau trešajā sasaukumā ievēlētais deputāts Baranovs nav pienācīgi apguvis latviešu valodu.

2013.gada jūlijā uz domes sēdi ieradās valodas inspektore, lai pārliecinātos par Baranova valodas zināšanām. Deputāts sēdē nerunāja, bet pēc tam no inspektores aizbēga. Tāpēc noskaidrot viņa valodas prasmes neizdevās. Sazvanīts Baranovs attaisnojās, ka ir ļoti aizņemts un satikties nevar.

Šonedēļ deputāts uz Balvu domes sēdi neieradās, jo kārtējo reizi pēkšņi esot kaut kur aizbraucis, atklāj raidījums.

Tiesvedību VVC sācis arī pret deputātu Inčukalna domē Jekaterinu Šaroku. Pirmajā instancē tiesa nolēmusi, ka viņai mandāts par valodas nezināšanu jāatņem. Šonedēļ deputāte Šaroka ieradās uz domes sēdi. Bet, pamanot "Nekā Personīga" kameru, viņa veikli no domes ēkas pazuda, izmantojot otru izeju un tā arī uz sēdi neaizgāja, vēsta raidījums.

Šaroka ievēlēta no "Zaļo un zemnieku savienībā" ietilpstošā "Latvijas zemnieku savienības" saraksta. Tāpat kā Inčukalna domes priekšsēdētājs, viņš par deputātes Šarokas valodas prasmi runā izvairīgi. Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko (LZS) raidījumam atzīst, ka "Šarokas kundze ir deputāte un viss notiek procesā (..) tas nozīmē, ka viņa ir kā deputāte un pašlaik citu jautājumu nav. Ir valodniecības komisijas lēmums, mācību kurss ir iziets, pašlaik ir iesniegta lieta tiesvedībā un tiesa lemj".

Latvijas zemnieku savienības valdes loceklis Saeimas deputāts Armands Krauze par Inčukalna deputātes valodas nedienām nebija dzirdējis: "Pirmkārt, es esmu pārsteigst, ka LZS ir tādi deputāti. Acīmredzot viņai bija pietiekoši ilgs laiks iemācīties. Bet tiešām – ne es viņu pazīstu... Es pazīstu domes priekšsēdētāju. Neko viņš nav teicis, ka viņiem ir deputāti, kuri nepārzina valsts valodu. Viņai nāksies mācīties vai arī nolikt deputāta mandātu. Citu variantu nav. Valsts valoda ir jāzina".

Arī par trim deputātiem Daugavpilī VVC sācis pārbaudes aizdomās par valsts valodas nezināšanu. Diviem tautas kalpiem doti seši mēneši zināšanu uzlabošanai, bet pret Vladislavu Bojarūnu pirms dažām nedēļām iesniegta prasība tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!