Foto: Shutterstock
Rīgas Stradiņa universitātes Antropoloģijas un Anatomijas institūta pētniecei Silvijai Umbraško otrdien publiskotais ārzemju pētījums par latvietēm kā garākajām uz visas planētas ir pārsteigums, otrdien vēsta LNT.

Tas ir pretrunā ar Latvijas zinātnisko darbu datiem, kur izmantoti Latvijas Universitātes paši senākie sieviešu mērījumi un mūsdienu analīze.

"Salīdzinot ar iepriekšējā gadsimta sākuma periodiem, mēs, sievietes, esam garākas vidēji tikai par sešiem centimetriem, vidējie augumi garāki par sešiem centimetriem. Tas nav daudz," teica Umbraško.

Tikmēr Rīgas ielās uzrunātās sievietes šos sauc par patīkamiem jaunumiem.

"Man ir viegli redzēt, kas notiek, pāri cilvēku galvām, un kaut kādā mērā man likās - tas ir forši. Garas sievietes ir arī slaidas, un viņām ir garas kājas," vērtēja rīdziniece Ulrika.

"Varu palīdzēt draudzenēm veikalā nocelt kādas preces. Esmu palīdzējusi, jo ne visas ir tik garas. Esmu dzirdējusi, ka puišiem patīk garas meitenes, tā kā tā ir laba lieta," saka rīdziniece Sanda.

Latvijas vidējā sieviete ir vienu metru un 70 centimetrus gara, kas, salīdzinot ar pasaules 187 valstīm, ierindo Latvijas sievietes kā visgarākās uz visas planētas. Ar Pasaules Veselības Organizāciju saistītais pētījums, kurā iesaistīti 800 zinātnieku, analizēja ķermeņa garuma datus no 1914.gada līdz mūsdienām. Latviešu sievietes kļuvušas ievērojami garākas - no 28.vietas pasaulē gadsimta sākumā līdz 1.vietai šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!