Foto: LETA

Pēc 13 gadu prombūtnes atgriežoties Latvijā ar nepatīkamu, Reemigrācijas plānā solītajam pretēju, situāciju saskāries Rolands Priedītis, sestdien vēsta TV3 ziņu raidījums.

Priedītis šā gada sākumā apprecējies ar Venecuēlā sastapto draudzeni Janniju, bet izrādījies, ka līdz ar laulībām un uzvārda maiņu viņas pase kļuvusi nederīga un tāpēc sieviete nevar saņemt uzturēšanās atļauju Latvijā, un tā ir kļuvusi teju par nelegālo imigranti.

Kā vēsta TV3, Rolands pirms 13 gadiem devies uz Venecuēlu, jo plānojis iepazīstināt latīņamerikāņus ar latviešu virtuvi. Tieši Venecuēlā viņš saticis Janniju.  Kopā viņi ir sešus gadus, tāpēc radusies vēlme izveidot ģimeni un laist pasaulē bērnus. Tā kā situācija  Venecuēlā nav droša, tad pāris izlēmis doties uz Latviju.  

Rolands atbraucis ātrāk, lai savestu kārtībā savu mitekli Lapmežciemā, bet Jannija viņam pievienojusies nedaudz vēlāk. Šā gada 9.janvārī viņi dzēruši kāzas, taču pēc tam sācies „birokrātisks murgs", atklāj raidījums.  

Viņi pēc kāzām devušies uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, lai kārtotu uzturēšanās atļauju Jannijai, taču PMLP ierēdņi sacījuši, ka sievietes pase vairs nav derīga, jo sieviete tagad Latvijas sistēmā reģistrēta uzvārdā Priedīte, raidījumam stāsta Rolands. Ierēdņi ieteikuši braukt atpakaļ uz Venecuēlu un mainīt pasi.

Raidījums vēsta, ka Rolands pirms atgriešanās un laulībām izpētījis visus apstākļus, taču neviens neesot viņu brīdinājis, ka pase kļūst nederīga uzreiz pēc tam, kad precībās tiek mainīts uzvārds.  

Pāris arī lūdzis mainīt laulības apliecību, taču saņemts atteikums. Arī laulības apliecībā bijušas trīs kļūdas, kuras gan tikušas labotas, taču uzvārdu PMLP Jannijai nav mainījis.

Tieslietu ministrijas pārstāve Inga Upīte raidījumam atzīst, ka Dzimtsarakstu nodaļai vajadzējis izskaidrot, ka personu apliecinošs dokuments kļūst nederīgs uzreiz pēc uzvārda maiņas un, kā noskaidrojusi TM, tas ir ticis izdarīts.  

Savukārt pats Priedītis raidījumam sacīja, ka valstij ir Reemigrācijas plāns, kurā teikts, ka tad, ja cilvēks pēc ilgiem laikiem atgriežas, tad ierēdņi nākšot pretī un palīdzēšot vienkāršot šo procesu. Realitāte tomēr esot savādāka.

Jannija Beatrise Priedīte raidījumam teica, ka iebraukusi Latvijā no valsts, kurā ir daudzas problēmas, taču šeit esot „jaunas problēmas jau priekšā". Viņa pauda pārliecību, ka varēšot Latvijai arī ko dot, piemēram, mācīt spāņu valodu, nevis tikai no valsts ko ņemt.

PMLP pārstāve Laura Laiva TV3 atzina, ka tad, ja no Venecuēlas vēstniecības tiek saņemts dokuments, ka Jannijas uzvārds netiks mainīts, tad PMLP varētu kārtot viņai uzturēšanās atļauju Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!