Foto: LETA
Sevi par liberāli noskaņotiem uzskata 28% Latvijas iedzīvotāju, bet 16% uzskata sevi par konservatīvi noskaņotiem, liecina konservatīvu ideju institūta "Populares Latvija" un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā pētījuma "Pasaules uzskats: pašnovērtējums un realitāte'' rezultāti.

Šā gada februārī veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka sevi par liberāli noskaņotiem iedzīvotāji atzinuši biežāk nekā par konservatīvi noskaņotiem. Par kopumā liberāli noskaņotiem sevi atzina 28% aptaujāto, tai skaitā 6% atbildēja, ka ir "galēji liberāli" noskaņoti. Tikmēr par kopumā konservatīvi noskaņotiem sevi uzskatīja 16% Latvijas iedzīvotāju, no kuriem 3% atzina, ka ir "galēji konservatīvi" noskaņoti. To, ka ir noskaņoti "pa vidu", atzīmēja 25% respondentu, bet 31% atturējās atbildēt uz šo jautājumu.

Salīdzinot pērn un šogad veikto pētījumu datus, autori secinājuši, ka iedzīvotāju pašidentifikācija nav būtiski mainījusies - par konservatīvi noskaņotiem sevi gan 2012.gadā, gan 2013.gadā atzina 16% aptaujāto, bet par liberāli noskaņotiem sevi pagājušajā gadā uzskatīja 26% un šogad - 28% Latvijas iedzīvotāju. Pētījuma autori norāda, ka šogad nedaudz retāk nekā pirms gada norādīta atbilde "pa vidu", proti, 33% pērn un 25% šogad, bet lielāks skaits cilvēku atturējušies sniegt savu pašvērtējumu.

Saskaņā ar aptaujas datiem "Vienotības" atbalstītāji biežāk nekā vidēji sevi atzina par liberāli noskaņotiem - liberāli noskaņoti bija 33% aptaujāto, bet konservatīvi - 14%. Arī citu partiju atbalstītāji sevi par liberāliem atzinuši biežāk nekā par konservatīviem, taču biežāk nekā vidēji sevi par konservatīviem atzinuši "Visu Latvijai!"-"'Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstītāji - no šīs partijas atbalstītājiem sevi par liberāliem nodēvējuši 29% aptaujāto, bet par konservatīviem - 18%.

Līdzīgs noskaņojums bijis "Saskaņas centra" (SC) atbalstītāju vidū, kur sevi par liberāliem nodēvējuši 28% aptaujāto, bet par konservatīviem - 20%. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) elektorātā par liberāli noskaņotiem sevi atzinuši 28% aptaujāto, bet par konservatīviem - 12%.

Aptaujā piedalījušies 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 2013.gada februārī veiktā pētījuma laikā tika atkārtoti uzdoti jautājumi par iedzīvotāju pašvērtējumu - vai viņi sevi uzskata par kreisi vai labēji orientētiem, kā arī par konservatīvi vai liberāli noskaņotiem, kā arī jautājumi par valsts galvenajiem uzdevumiem un dažādu ideju īstenošanas vēlamību Latvijā.

Pērnā gada sākumā konservatīvu ideju institūts "Populares Latvija" sadarbībā ar SKDS uzsāka ikgadēju pētījumu "Pasaules uzskats: pašnovērtējums un realitāte", kura mērķis ir konstatēt aktuālo Latvijas iedzīvotāju ideoloģiskā pašnovērtējuma atbilstību reālajām vērtību orientācijām.

"Populares Latvija" ir konservatīvo ideju institūts, kura darbības pamatā ir modernā konservatīvisma pamatprincipi - brīva uzņēmējdarbība, maza valsts pārvalde, indivīda brīvības un Eiropas tradicionālās vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!