Foto: Reuters/Scanpix

9. maijā Rīgā un citviet Latvijā kopš 2004. gada ik gadu tiek svinēta Eiropas diena, bet šajā datumā tiek atzīmēta arī Uzvaras diena, pieminot uzvaru pār nacistisko Vāciju. Tradicionāli krievvalodīgo vidū šī diena tiek atzīmēta arī Latvijā, pulcējoties masu pasākumā Uzvaras parkā, Rīgā.

1945. gada 8. maijā Eiropā beidzās karš un iestājās miers. Atšķirībā no Rietumeiropas, kur tautas atguva neatkarību, Latvijā un Baltijā tā nenotika. Latvija neatkarību atjaunoja tikai 1990. gada 4. maijā, ko ar Konstitucionālo likumu nostiprināja 1991. gada 21. augustā.

1950. gada 9. maijā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans, apzinoties trešā pasaules kara draudus, aicināja apvienot valstu ogļu un tērauda ražošanu, lai nodrošinātu mieru, kā arī uzlabotu dzīves līmeni. Tas uzskatāms par pirmo soli ES izveidē.

1985. gadā tika pieņemts lēmums 9. maiju svinēt kā Eiropas dienu, kas simbolizē vienotību dažādu valstu starpā. Kopš 2004. gada Eiropas dienu atzīmē arī Latvijā.

Atzīmējot Eiropas dienu, tiek piedāvāts plašs pasākumu klāsts. Interaktīvas un izzinošas aktivitātes Atvērto durvju dienā piedāvās Eiropas Savienības (ES) māja, Ārlietu ministrija (ĀM), Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes birojs, Saeima un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.

No rīta trešdien Rīgas pils Svētā Gara tornī tika pacelts Eiropas Saveinības karogs.

No pulksten 8 līdz pulksten 21 ikviens tiešsaistē "www.esmaja.lv" var kārtot Eiropas eksāmenu, kurā pārbaudīt savas zināšanas un izpratni par dzīvi Eiropā. No pulksten 11 "Kino Citadele" varēs uzrādīt savu Eiropas eksāmena rezultātu un saņemt kino biļeti bez maksas. Eiropas eksāmenu būs iespējams nokārtot arī uz vietas.

Tradicionālais Eiropas dienas koncerts šogad veltīts Eiropas kultūras nozīmīgai daļai – kino. Tā ietvaros labi zināmi mākslinieki izpildīs mūziku no Eiropā zināmām kino filmām. Koncerta vizuālajā noformējumā būs skatāmi šo filmu fragmenti, ilustrējot Eiropas kultūras daudzveidību un bagātību.

Eiropas Parlamenta (EP) Vēstnieku skolas visā Latvijā 9. maijā rīkos atraktīvus un izzinošus Eiropas dienas pasākumus. Eiropas dienas pasākumi, kurus rīko EP birojs Latvijā būs tikpat dažādi kā pati ES - konkursi par ES tēmām, diskusija "kas ir aktīvs Eiropas pilsonis". Skolu pasākumos iesaistīsies arī sabiedrībā pazīstamas personības.

Ar visu Eiropas dienas pasākumu programmu iespējams iepazīties šeit.

Savukārt Rīgas domē 9. maijā pieteikts ikgadējais biedrības "9.may.lv" pasākums pie Uzvaras pieminekļa, kā arī divi gājieni.

Pasākums Uzvaras parkā pieteikts no pulksten 9 līdz pulksten 23. Kā pasākuma mērķis norādīta fašisma sagrāves svinēšana. Šis pasākums pēdējos gadus pulcējis vairākus desmitus tūkstošus cilvēku. Organizatori pieteikumā norādījuši, ka tajā piedalīsies vismaz 10 000 cilvēku.

Tāpat Rīgā notiks akcija "Nemirstīgo pulks", kurā paredzēts gājiens, izmantojot Otrā pasaules kara laikā cīņā pret nacismu kritušo fotogrāfijas, iepriekš informēja pasākuma pārstāve, Jūrmalas domes deputāte Elizabete Krivcova (S).

Pulcēšanās paredzēta pulksten 15 Uzvaras parka zonā iepretim viesnīcai "Maritim". Aleksandra Grīna bulvāra un Raņķa dambja krustojumā sāksies svinīga sapulce un koncerts. Pulksten 16 sāksies kolonnas veidošana un gājiena kustība pie Uzvaras pieminekļa pēc saskaņotā maršruta.

Latvijas Politiski represēto apvienība pieteikusi sapulci un gājienu ar mērķi atcerēties "PSRS vardarbīgo Baltijas valstu okupācijas faktu". Gājiens plānots no pulksten 18 līdz pulksten 20 maršrutā Latviešu strēlnieku laukums – Kaļķu iela – Brīvības pieminekļa laukums. Plānots, ka tajā piedalīsies aptuveni 100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!