Foto: Latvijas armija

Latvijas plānos ietilpst jaunu helikopteru iegāde Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Helikopteru iegāde paredzēta NBS attīstības plānā. "Esošais resurss nolietojas fiziski un morāli. Protams, ka tuvākajā laikā ir jādomā par iespējām iegādāties jaunus helikopterus, lai mēs varētu sniegt ne tikai tās funkcijas, kuras mēs sniedzam sabiedrībai - meklējot un glābjot cilvēkus dažādās situācijās, identificējot piesārņojumu jūrā -, bet arī, lai tos varētu izmantot aviācija militārām vajadzībām," skaidroja Vējonis.

Šobrīd notiekot helikopteru iegādes apzināšana. Latviju ir uzrunājušas kaimiņvalstis, kopīgu iepirkumu veikšanai. Tomēr šobrīd Latvijai ir būtiskākas prioritātes, sacīja Vējonis. "Tādas ir pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšana. Līdz ar to - tuvākajos divos trijos gados jaunu helikopteru iegādi neplānojam," sacīja ministrs.

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka helikopteru iegādes plāns būšot arī atkarīgs no nākamo gadu budžeta iespējām. "Helikopteru iegāde ir pavisam cita cenas kategorija, salīdzinot ar citām mūsu vajadzībām," atzina Vējonis.

Jau vēstīts, ka septembrī Lielvārdē tika atklāts Gaisa spēku aviācijas bāzes lidlauks dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām. Turpmāk, neizmantojot papildu navigācijas sistēmas, Lielvārdes lidlaukā varēs nolaisties helikopteri, kā arī mazas un vidējas klases lidmašīnas.

Laikā no 2006. līdz 2013.gadam lidlauka projekta attīstībā ieguldīti apmēram 27 miljoni eiro NATO līdzekļu un apmēram 55,4 miljoni eiro nacionālā finansējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!