Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmdien pusdienlaikā Latvijā būs novērojams Merkura tranzīts, informēja Latvijas Astronomu biedrībā.

Iepriekšējo reizi šī parādība notika pirms 13 gadiem, bet nākamo reizi būs vērojama pēc trim gadiem. Merkura tranzīta laikā uz Saules diska vairākas stundas būs novērojams Merkurs . Rīgā, tāpat kā pārējā Eiropas teritorijā, šis notikums būs vērojams no plkst.14.11 līdz pat saulrietam plkst.21.31. Šajā brīdī Saule atšķirsies no ierastās ar to, ka uz tās gandrīz pa vidu būs neliels melns aplis, kas septiņu stundu laikā lēnām pārvietosies pāri Saules diskam.

Lai arī Merkura tranzīts notiek biežāk nekā Venēras tranzīts , kas iepriekšējo reizi bija vērojams 2012.gadā, bet nākamo reizi būs vērojams 2117.gadā, to nevar nosaukt par pārāk bieži sastopamu parādību - tā notiek reizi 3-13 gados, tomēr ne katru reizi to var novērot ikvienā Zemes reģionā, jo tā vērojama tikai tur, kur ir diena.

Rīgā organizēti Merkura tranzīta novērojumi notiks 9.maija pēcpusdienā Daugavmalā pie "Swedbank" centrālās ēkas no plkst.14.11 līdz aptuveni plkst.19. Plānots, ka šajos novērojumos piedalīsies arī Mobilā observatorija. Merkura tranzītu varēs vērot arī Ventspils Jaunrades nama observatorijā

Merkura tranzīta novērojumos ir jāievēro tie paši drošības nosacījumi, kas Saules aptumsuma novērojumos. Sauli var novērot caur speciāli sagatavotiem filtriem, bet drošāk ir izmantot projicēšanas metodi. Nekad nedrīkst novērot Sauli caur tālskati, binokli vai teleskopu, jo tas var nenovēršami sabojāt redzi. Tiešiem novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai patvaļīgi izvēlētas plēves materiāls.

Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai veicinātu debess novērojumus un astronomijas popularizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!