Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Latvija dara visu, lai Krievija būtu un paliktu tikai un vienīgi Latvijas kaimiņvalsts, trešdien Austrijā norādīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, kas skāra šī brīža ārpolitiskos izaicinājumus saistībā ar Krievijas, Ukrainas konfliktu un drošību Baltijas reģionā, Bērziņš uzsvēra, ka Latvijas un visas Baltijas sadarbība drošības nostiprināšanas jomā notiek NATO ietvaros atbilstoši Velsas Samita lēmumiem, uzsverot, ka Latvija un Baltijas valstis nav sliktāk aizsargātas, kā jebkura cita NATO dalībvalsts. "Krievija un Latvija ir kaimiņvalstis, un ar to ir jārēķinās. Latvija dara visu, lai mēs būtu un paliktu tikai un vienīgi kaimiņvalstis," teica Valsts prezidents.

Savukārt Austrijas prezidents Heincs Fišers atzina, ka Austrija izslēdz un noraida jebkādu militāru iejaukšanos Krievijas, Ukrainas konfliktā, un ka risinājums ir sasniedzams tikai sarunās un diplomātijas ceļā. Vienlaikus Fišers uzsvēra, ka vēl nav pienācis laiks sankciju mazināšanai pret Krieviju, kā arī noraidīja nepieciešamību tās palielināt, izsakot cerību, ka Eiropas Savienība (ES) un Krievija nonāks līdz diplomātisku risinājumu galamērķim, normalizējot abu pušu attiecības, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

ES spēja pārvarēt krīzes ir atkarīga no tās vienotības, un tādēļ Eiropai ir jābūt vienotai, jo notikumi mūsu kaimiņvalstīs liecina, ka miers, kas ir Eiropas idejiskais pamats, vēl joprojām nav pašsaprotams stāvoklis, savā pusdienu uzrunā uzsvēra Fišers.

Abu valstu delegācijas pārrunāja infrastruktūras attīstību, tostarp iespējamo sadarbību gan dzelzceļa, gan loģistikas jomā, enerģētikas politikas attīstību, kas saistīta ar gāzes apgādi, kā arī duālās izglītības pieredzes pārņemšanu no Austrijas, kas Latvijai ir viens no nozīmīgākajiem šī brīža jautājumiem, ņemot vērā iepriekš aizsākto sadarbību Fišera vizītes laikā Latvijā.

Tāpat apspriesta politiskā stabilitāte Latvijā, Latvijas Prezidentūras ES Padomē norise un sadarbība Latvijas iestāšanās procesā OECD, kā arī sadarbība kultūras jomā u.c.

Noslēdzot vizītes pirmo dienu, Bērziņš un Austrijas prezidents apmeklēja Austrijas Latvijas biznesa forumu un teica uzrunu. Latvija 25 neatkarības gados savā attīstībā ir sasniegusi pietiekami augstu līmeni, lai mūsu valsts bizness paplašinātu savus tirgus citos reģionos gan austrumu, gan rietumu virzienos, norādīja Bērziņš.

Valsts prezidents piebilda, ka ES lielākie izaicinājumi ir ekonomiska stabilitāte Eiropas Savienības iekšienē, kā arī attiecību paplašināšana ar pasaules lielākajām ekonomikām.

Austrijas prezidents savā uzrunā izcēla Latvijas piederību ES jau 10 gadus, piederību eirozonai, atvērto ekonomiku, kā arī augsta līmeņa finanšu pakalpojumu struktūru, norādot, ka abas valstis vieno interese par transporta tīklu un loģistikas mezglu attīstību.

Bērziņš trešdien sāka divu dienu oficiālo vizīti Austrijā. Līdz ar viņu uz Austriju devušies valdības pārstāvji un biznesa delegācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!