Foto: LETA

Lai arī no Krievijas puses ir sekojuši dažādi mēģinājumi destabilizēt situāciju Latvijā, pēdējās vēlēšanas ir parādījušas, ka Latvijā dzīvojošie krievvalodīgie iedzīvotāji nevēlas, lai Latvijā atkārtojas Ukrainas scenārijs, - tā pēc tikšanās ar Igaunijas ārlietu ministri Keitu Pentusu-Rosimannusu, kura ieradusies vizītē Latvijā, uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Rinkēvičs norādīja, ka Latvija aktīvi seko dažādām Krievijas militārajām aktivitātēm gan pie valsts jūras robežām, gan pie gaisa robežām.

"Tāpat Baltijas jūrā ir redzama Krievijas kuģu klātbūtne, mēs esam arī dzirdējuši par mīklainās zemūdens parādīšanos pie Zviedrijas krastiem. Protams, tas viss liek mums būt uzmanīgiem, taču neuzskatu, ka ir kāds iemesls panikai vai satraukumam. NATO gaisa spēku misijas un mācības dod mums drošības pamatu, ka nekādas militāras provokācijas no Krievijas puses, visdrīzāk, nesekos," uzskata ministrs, skaidrojot, ka Krievijas rīcību var skaidrot ar iekšpolitiskajām norisēm, tostarp lai pastiprinātu propagandu.

"Tas ir arī mēģinājums parādīt NATO un Eiropas Savienībai, ka Krievija joprojām eksistē un ar to ir nepieciešams rēķināties," sacīja Rinkēvičs. "No savas puses mēs varam atbildēt ne tikai ar NATO karaspēka klātbūtni, bet arī ar to, ka nepieciešamības gadījumā mēs varam to pastiprināt. Par šiem jautājumiem nepārtraukti tiek diskutēts ar pārējiem NATO valstu ārlietu ministriem."

Runājot par Krievijas centieniem destabilizēt situāciju Latvijā, ministrs pauda uzskatu, ka pēdējās vēlēšanas ir parādījušas, ka Latvijā dzīvojošie krievvalodīgie iedzīvotāji nevēlas, lai Latvijā atkārtojas Ukrainas scenārijs.

"Neskatoties, ka ir dažādas provokācijas un mēģinājumi kūdīt Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju grupas, mēs samērīgā veidā reaģējam uz šādām provokācijām, izmantojot dažādu tiesībsargājošo dienestu rīcībā esošo informāciju," skaidroja ministrs.

Pentusa-Rosimannusa preses konferencē norādīja, ka Krievijas aktivitātes nav vērstas tikai pret Latviju un Igauniju, bet arī uz Rietumu demokrātiskajām valstīm.

"Arī Eiropas Savienībai šajos jautājumos būtu nepieciešams saglabāt stingru stāju," piebilda ministre, kura jau iepriekš norādījusi, ka Krievijas ietekmēšanai nepieciešamas papildu sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!