Foto: Reuters/Scanpix

Latvija arī turpmāk ir gatava ar tehniku un cilvēkresursiem piedalīties Eiropas Savienības (ES) robežapsardzes aģentūras "Frontex" stiprināšanā un attīstīšanā, šādu gatavību ceturtdien Luksemburgā notikušajā ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē pauda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Kozlovskis stāstīja, ka padomes sanāksmē ceturtdien notikusi diskusija par ES ārējo robežu pārvaldes noteikšanu, kā arī par "Frontex" aģentūras lomu kompetenču noteikšanu. Padomā ir papildināt "Frontex" aģentūru ar 60 papildu amata vietām un izveidot ātrās reaģēšanas vienību.

Lai vairāk kontrolētu trešo valstu pilsoņu iebraukšanu un izbraukšanu no Eiropas, šodien ministru padome diskutējusi arī par jauno tehnoloģiju izmantošanu robežu pārvaldībā attiecībā uz iebraukšanu un izbraukšanu.

Savukārt diskusijā par cīņu ar terorismu secināts, ka panākts progress saistībā ar Pasažieru datu reģistra izveidi un mērķis ir šādu reģistru izveidot līdz gada beigām. Šāds reģistrs paredzētu sistemātisku starptautisko lidojumu pasažieru datu ievākšanu, izmantošanu un uzglabāšanu.

Runājot par atgriešanas politikas nākotni, paredzēts izstrādāt rokasgrāmatu un nākamajiem pieciem gadiem novirzīt 800 miljonus eiro Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondā.

Jau ziņots, ka 22. septembrī ES Tieslietu un iekšlietu ministru padome vienojās par 120 000 personu, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanu divu gadu laikā. Šajā Tieslietu un iekšlietu ministru padomē netika lemts par pastāvīga mehānisma jeb kvotu ieviešanu.

Saskaņā ar padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Atbilstoši padomes lēmumam 66 000 personu tiks pārvietotas no Itālijas un Grieķijas. Ungārija no dalības šajā mehānismā atteicās, tāpēc 54 000 atlikušo personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietos no Itālijas un Grieķijas tādā pašā proporcijā viena gada laikā pēc lēmuma stāšanās spēkā.

Ja šajā laikā migrācijas plūsmu situācija Itālijā un Grieķijā mainīsies vai kāda cita dalībvalsts saskarsies ar ārkārtas situāciju un strauju migrācijas plūsmu rezultātā tajā ieplūdīs nesamērīgi liels skaits ar personām no trešajām valstīm, Eiropas Komisija (EK) varēs sniegt priekšlikumu, lai pilnveidotu šo mehānismu, tostarp nepieciešamības gadījumā paredzot tā attiecināšanu uz citu dalībvalsti.

Šādā gadījumā priekšlikumu pilnveidot šo mehānismu izskatīs un apstiprinās padome, nevis EK. Ja situācija Itālijā un Grieķijā nemainīsies, tad EK pēc gada iesniegs priekšlikumu par to, kā pārvietošanai no Itālijas un Grieķijas sadalīt atlikušos 54 000 personu. Arī šādā gadījumā sadalījumu apstiprinās padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!