Foto: Sputnik/Scanpix

Ārlietu ministrija izstrādājusi priekšlikumu, kas paredz 11 172,47 eiro novirzīt kā Latvijas brīvprātīgo maksājumu Eiropas Padomes (EP) "Rīcības plānā Baltkrievijai 2016.-2017. gadam".

Kā liecina ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums, kuru valdība skatīs 20.decembrī, šā gada martā ministrijā saņemta EP ģenerālsekretāra Turbjērna Jaglanna vēstule, ar kuru EP dalībvalstis tika informētas par papildus līdzekļu pieejamību organizācijas pamatbudžetā no EP Eiropas medikamentu un veselības aprūpes direktorāta ēkas pārdošanas, kā arī par to, ka iegūtie līdzekļi sadalāmi starp EP dalībvalstīm, kas ir konvencijas par Eiropas farmakopejas izveidi dalībnieces. Latvijas līdzekļu daļa no Direktorāta ēkas pārdošanas sastāda 7000 eiro.

Tāpat šā gada septembrī ministrijā saņemta EP sekretariāta vēstule, ar kuru tika informēts, ka papildus iepriekš minētajam ir izveidojies atlikums 2000,13 eiro apmērā no Latvijas iemaksām EP Farmakopejas budžetā. EP informēja Latvijas pusi, ka ir iespējams novirzīt minētos līdzekļus brīvprātīgo iemaksu veikšanai kādai EP iniciatīvai tās Budžeta programmas 2016.-2017.gadam ietvaros.

Oktobrī arī saņemta Ģenerālsekretāra vēstule, informējot par atlikumu 2172,34 eiro apmērā, kas izveidojies no Latvijas 2015. gada regulārās iemaksas EP pamatbudžetā. Attiecībā uz šo summu Ģenerālsekretārs informēja par divām alternatīvām tālākai rīcībai - lūgt radušos pārpalikumu paturēt EP pamatbudžetā kā priekšapmaksu Latvijas nākamajai regulārajai iemaksai EP pamatbudžetā, vai novirzīt līdzekļus kā brīvprātīgo iemaksu kādai EP iniciatīvai tās Budžeta programmas 2016.-2017. gadam ietvaros.

Ārlietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, kura ir atbildīgā institūcija par konvencijas jautājumiem, ir izstrādājusi priekšlikumu, kas paredz līdzekļus, kopumā 11 172,47 eiro apmērā, novirzīt kā Latvijas brīvprātīgo maksājumu EP "Rīcības plānā Baltkrievijai 2016.-2017. gadam".

Baltkrievija ir vienīgā Eiropas valsts, kas nav EP dalībvalsts. EP dalībvalstu vadītāju samitā Varšavā 2005. gadā tika noteikts, ka EP stratēģiskais ilgtermiņa mērķis attiecībā pret Baltkrieviju ir veicināt tās pievienošanos EP, balstoties uz EP Statūtos noteiktajām pamatvērtībām - cilvēktiesības, likuma vara, demokrātija.

Ņemot vērā, ka Baltkrievija ir Latvijas kaimiņvalsts, Ārlietu ministrija norādījusi, ka Latvijai ir svarīgi, lai Baltkrievija attīstītos kā demokrātiska, ekonomiski un sociāli stabila valsts, kurā tiek ievērotas cilvēktiesības un likuma vara.

Ministrijas ieskatā brīvprātīgās iemaksas veikšana atbilstu Latvijas ārpolitikas prioritātēm un nacionālajām interesēm. Šāds solis apliecinātu Latvijas labo gribu EP ietvaros un saskanētu ar līdzšinējo Latvijas darbību EP, kas bijusi vērsta uz sadarbības ar ES Austrumu partnerības reģiona valstīm veicināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!