Tieslietu ministrija kopā ar Ārlietu un Iekšlietu ministrijām līdz 1. martam iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā (MK) likumprojektu, kas paredzēs ierobežojumu sabiedriskās vietās nēsāt seju aizsedzošu apģērbu, portālam "Delfi" apstiprināja Tieslietu ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Šāda ierobežojuma ieviešanas nepieciešamība tiek izvērtēta gan no sabiedriskās kārtības aspekta, gan kultūrvēsturiskās telpas aizsardzības aspekta, vienlaikus ņemot vērā citu valstu pieredzi, skaidrojot ministrijas pozīciju, norāda Vitenburgs.

Ierobežojums, kā paredz ministrija, tiks noteikts ar speciālu likumu, lai personai būtu skaidra un saprotama tā piemērošana un tā varētu izvēlēties atbilstošu savu rīcību.

Likumā tiks paredzēti arī izņēmumi, kas precīzi noteiks gadījumus, kad seju aizsedzošu apģērbu var nēsāt, piemēram, profesionālie un darba drošības nosacījumi, kultūras pasākumi, laika apstākļi.

Vitenburgs atgādina, ka atsevišķs likumprojekts par šo jautājumu tiks izstrādāts atbilstoši valdības dotajam uzdevumam.

Drošības policija iepriekš norādījusi, ka Latvijā ir iespējama diskusija par musulmaņu galvassegu nēsāšanu, taču valstīs, kurās tās aizliegts nēsāt, notikušas vietējo musulmaņu kopienu protesta akcijas, kas atsevišķos gadījumos pāraugušas arī vardarbīgās sadursmēs.

Tikmēr, kā skaidrojuši Islāma kultūras centra (LIKC) pārstāvji, ja Latvijā tiks pieņemta norma par musulmaņiem raksturīgā apģērba, kas aizsedz seju, nēsāšanas sabiedriskās vietās aizliegumu, valstī dzīvojošie musulmaņi to ievēros, taču tas ierobežos viņu pārvietošanās iespējas, jo lielai daļai islāmticīgo reliģija ir pirmajā vietā un viņi turpinās ierastās galvassegas valkāt, taču izvairīsies no sabiedriskām vietām.

Tāpat ziņots, ka Saeima pērn septembrī nenodeva izskatīšanai komisijās opozīcijas rosināto likumprojektu, kas paredz liegt personām aizklāt seju publiskās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!