Foto: LETA

Latvija savu iesaisti militārajā operācijā "Resolute support", kuras ietvaros tiek veikta Afganistānas drošības spēku apmācība, plāno saglabāt līdzšinējā apjomā, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Latvija šobrīd neizskata iespēju palielināt savu klātbūtni Afganistānā un plāno turpināt piedalīties operācijā "Resolute support" līdzšinējā apmērā, iesaistot līdz 30 militārpersonām. Patlaban Latvijas dalība šajā operācijā ir noteikta līdz šī gada 31.decembrim, tomēr plānots, ka tā tiks pagarināta līdz nākamā gada beigām. Par šo jautājumu vēl būs jālemj Saeimai.

Vienlaikus Rinkēvičs pieļāva, ka arī turpmāk būs šī operācija būs jāturpina. "Es domāju, ka mums būs jāpieņem konceptuāls atbalsts turpināšanai. Afganistāna ir būtiska reģiona drošībai, kā arī ir nākamā valsts pēc Sīrijas, no kuras Eiropas virzienā plūst bēgļi. Jo vairāk stabilitātes būs, jo vairāk tas ir būtiski mūsu drošībai," sacīja ārlietu ministrs.

Savukārt runājot par iespēju, ka sabiedrotajiem varētu nākties palielināt savu klātbūtni Afganistānā, Latvijas ārlietu ministrs atgādināja, ka NATO šobrīd diskutē par iesaistes saglabāšanu tādā pašā apmērā. "Lēmumi par karaspēka palielināšanas nepieciešamību var tikt pieņemti tikai tad, ja ir situācijas nopietna pasliktināšanās un, ja ir atbilstoša NATO militāro struktūru rekomendācija," teica Rinkēvičs.

Otrdien NATO ārlietu ministri vienojās, ka operācijā Afganistānā "Resolute support" sabiedrotie nākamajā gadā saglabās tādu pašu iesaisti, kā līdz šim. Paredzēts, ka tajā piedalīsies aptuveni 12 tūkstoši karavīru, no kuriem septiņus tūkstošus nodrošinās ASV, bet pārējos – sabiedrotās valstis.

Tāpat ministri vienojās, ka tiks uzsākts darbs ar starptautisko sabiedrību, lai nodrošinātu finansējuma piesaisti Afganistānas drošības spēkiem līdz 2020.gadam. Paredzēts, ka lēmums par papildus finansējumu tiks pieņemts jau nākamā gada NATO Varšavas samitā. Alianse arī plāno paplašināt sadarbību ar Afganistānas valdību, kas apņēmusies veikt dažādas reformas valsts pārvaldē un cilvēktiesību jomā.

"Mēs esam Afganistānā , lai atbalstītu ne tikai afgāņus, bet arī sevi. Ja Afganistāna kļūs par teroristu paradīzi, tas būs drauds arī mums. Tāpēc strādājam pie tā, lai atbalstītu afgāņus. Tas ir svarīgi, kai cīnītos ar teroristiem," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Operācijas "Resolute Support" ietvaros Afganistānas miera procesā piedalās arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Jau vēstīts, ka Latvijas NBS karavīru dalību NATO operācijā Afganistānā plānots pagarināt līdz nākamā gada 31. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!