Foto: Reuters/Scanpix

Lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem ir izveidojušas starptautisku koalīciju, kurā iesaistījusies arī Latvija, pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

"Vērtējot pēdējo nedēļu notikumus Irākā un Sīrijā, Latvija uzskata, ka teroristiskais grupējums rada nopietnus draudus drošībai plašākā Tuvo Austrumu reģionā, kā arī rada apdraudējumu sabiedrotajiem un partneriem visā pasaulē, ieskaitot Latviju," norādīja Eihenbaums, skaidrojot, ka "Islāma valsts" darbība ir pierādījusi tās necilvēcīgo, noziedzīgo un barbarisko dabu, kas ir novedusi pie ievērojamiem cilvēku upuriem un traģiskām humanitārajām sekām visā reģionā.

"Starptautiskajai koalīcijai sniegt atbalstu gatavību paudušas gandrīz četrdesmit pasaules valstis, tai skaitā Baltijas valstis. Latvijas izsaka visstingrāko atbalstu ASV iniciatīvai par starptautiskās sabiedrības apvienošanu cīņai pret "Islāma valsti"," piebilda Eihenbaums.

Latvija tūlītējam atbalstam gatava sniegt humāno palīdzību konflikta teritorijā nonākušajiem civiliedzīvotājiem, kā arī ir gatava izskatīt citas palīdzības iespējas.

"Vienlaikus paredzēts, ka Latvija nodrošinās nepieciešamos nacionālos pasākumus, lai nepieļautu ārvalstu kaujinieku vervēšanu Latvijas teritorijā, Latvijas valstspiederīgo nelikumīgu iesaisti bruņotajos konfliktos ārvalstīs, kā arī cita atbalsta sniegšanu teroristiem," norādīja Eihenbaums.

Vaicāts, vai ministrijas rīcībā ir informācija par Latvijas valstspiederīgajiem, kuri karo "Islāma valsts" pusē, Eihenbaums atbildēja, ka šādas informācijas nav, un norādīja, ka "jānodrošina nacionālie pasākumi, lai to nepieļautu".

Savukārt, komentējot "Islāma valsts" paziņojumu, kurā tā mudina savus atbalstītājus nogalināt to valstu pilsoņus, kas piedalās ASV vadītajā koalīcijā pret džihādistiem, Eihenbaums atzina, ka ministrija strādā pie konsulārās informācijas atjaunošanas par Irāku un Sīriju.

Pašlaik Ārlietu ministrija stingri iesaka nedoties uz Sīrij un aicina ceļotājus, kuri atrodas Sīrijā, izceļot no valsts. Tāpat ministrija aicina neapmeklēt Irāku un stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Jau ziņots, ka "Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!