Foto: LETA
Otrdien 66 iestādēs visā Latvijā – skolās un bērnudārzos, bibliotēkās, interešu centros un pulciņos, nevalstiskajās organizācijās, Latvijas Universitātē, kā arī latviešu bērnu un jauniešu centrā Īrijā pēc UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) aicinājuma atzīmēs Starptautisko dzimtās valodas dienu, portālu „Delfi” informēja UNESCO LNK pārstāve Liene Krīvena.

Dzimtās valodas dienu atzīmēs, rīkojot dažādus pasākumus, nodarbības, mācību stundas, konkursus, koncertus, izstādes, rotaļas un spēles, prezentācijas, izpētes aktivitātes, radošās darbnīcas, stāstīšanas pasākumus, diskusijas un sarunas, t.sk. ar citās zemēs dzīvojošiem draugiem un radiem, izmantojot modernās tehnoloģijas un saziņas iespējas internetā.

„Dzimtā valoda veido saikni, kas vieno pagātni, tagadni un nākotni, uztur piederību savas tautas un valsts tradīcijām un palīdz nezaudēt savas izcelsmes izjūtu. Šīs saiknes uzturēšana var būt dažāda – caur tautas dziesmām, dažādām spēlēm un rotaļām, teiku, pasaku un ticējumu stāstīšanu vai caur vienkāršas un regulāras sarunas uzturēšanu savā dzimtajā valodā, novērtējot un izceļot valodas plūdumu un bagātību,” stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

Starptautisko dzimtās valodas dienu pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas iniciatīvas visā pasaulē atzimē 21.februārī jau 12 gadus.

„Latvijā, tāpat kā daudzās citās valstīs, dzīvo un daudzus gadus līdzās pastāv dažādas etniskas grupas, un katrai no tām ir sava dzimtā valoda. Vienā valstī var pastāvēt tās teritorijā gadsimtiem ilgi lietotas valodas un to dialekti, kā arī dažādas mazākumtautību valodas. Latviešu dzimtā un Latvijas valsts oficiālā valoda ir latviešu valoda, kas spējusi pastāvēt gadsimtiem, veidojot daudzveidīgu latviešu nemateriālo un materiālo kultūras mantojumu. Tāpēc valoda ir nozīmīgs pamats valsts un kultūras pastāvēšanai, jo tā ir spēcīgākais tradīciju uzturētājs, kas palīdz saglabāt un nodot vēstījumu nākamajām paaudzēm par to, kas mēs esam un kāda ir mūsu kultūra,” norāda UNESCO LNKģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

Īpašu gandarījumu UNESCO LNK pauž par Starptautiskās dzimtās valodas dienasaktivitātēm Limerikā, Īrijā, Bērnu un jauniešu centrā, kas rīkosnodarbības „Dzimtai valodai pa pēdām!”, lai izceltu latviešu valodu kā neaizstājamu un vienojošu saikni ar mīļajiem cilvēkiem Latvijā.

Latvijā Dzimtās valodas dienai veltīas aktivitātes notiks vairākās skolās un bibliotēkās visā Latvijā, savukārt Latvijas Universitātes Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā notiks latgaliešu valodai un kultūrai veltīta pēcpusdiena.

Savukārt SIA „Tilde” Starptautiskajā dzimtās valodas dienā, nodrošinot latviešu valodai digitālajā vidē visplašākās lietojuma iespējas, piedāvās visiem letonika.lv apmeklētājiem bezmaksas pieeju ar lietotājvārdu: Valoda un paroli: 2012.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!