Foto: F64
Latvijas Valsts augļkopības institūta selekcionāriem izdevies izaudzēt jaunu ērkšķogu šķirni – praktiski bez ērkšķiem un ar lielām tumši sarkanām ogām. Jaunajai šķirnei dots vārds – "Rita", ziņo "Latvijas Avīze".

Jaunās ērkšķogas ienākas vidēji vēlu - jūlija beigās, augusta sākumā, tās ir ar patīkami saldskābu garšu. Krūmiem praktiski nav ērkšķu, kas ļoti atvieglo krūmu kopšanu un ražas vākšanu, laikrakstam pastāstīja institūta selekcionāre Sarmīte Strautiņa. Jaunā šķirne ir izturīga pret izplatītākajām ērkšķogu slimībām – Amerikas miltrasu un lapu plankumainībām, tai raksturīga laba ziemcietība.

Saldus novada Jaunlutriņu pagasta zemnieku saimniecības "Mucenieki" vadītājas Ligitas Rezgales kolekcijā ir vairāki jaunās ērkšķ¬ogu šķirnes krūmi. "Šķirne ir ļoti laba, jo tā ir samērā vēla. Kad citas ogas ir beigušās, tad "Rita" ir gatava. Līdz ar to var pagarināt sezonu. Ērkšķu arī nav, kas ogu vākšanu ar rokām dara patīkamu. Laba šķirnīte," slavē augļkope. Vienas ogas vidējais svars, audzējot bez apūdeņošanas, ir 3,5 – 3,8 grami," atzinusi Rezgale.

No jaunās šķirnes ogām tiek taisītas gan sulas un sīrupi, gan sukādes, gan lietotas svaigas.

"Ritas" stādu pavairošana komerciāliem mērķiem vēl nav sākta, interesenti stādus var meklēt Latvijas Valsts augļkopības institūtā. "Stādi ir nākotnes jautājums, lai pietiktu visiem, kas grib. Ērkšķogu pavairošana ir sarežģīta. Lai gan "Ritu" var pavairot arī ar spraudeņiem samērā labi – viens dzinums, viens spraudenis," laikrakstam sacījusi selekcionāre Sarmīte Strautiņa.

Jaunu ērkšķogu šķirņu selekcija Latvijā faktiski nenotiek, jo nav attīstīta šo ogu pārstrāde. Šobrīd Latvijā ērkšķogas audzē tikai nelielās platībās pašu vajadzībām, nedaudz arī pārdošanai. Komerciālie stādījumi tiek veidoti tikai saimniecībā "Mucenieki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!