Foto: Publicitātes attēli

Lai apzinātu īpaši retā Eiropas platauša sugas sikspārņu atradnes Latvijā, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) pirmo reizi sākusi tās aizsardzības plāna izstrādi, informēja (DAP) sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Izstrādājot aizsardzības plānu, eksperti meklēs jaunas šīs sugas atradnes, kā arī noskaidros un definēs, kādi ainavas elementi un dzīvotnes ir sugai svarīgas vasaras laikā, lai varētu nodrošināt tās pilnvērtīgu aizsardzību.

Rēna norādīja, ka Latvijā sastopamas 16 sikspārņu sugas un tās visas ir aizsargājamas. Tieši Eiropas platausis ir viena no divām Latvijā sastopamajām sikspārņu sugām, kas Eiropā atzītas par īpaši aizsargājamām. Eiropas platausis Latvijā sastopams ļoti reti, un šobrīd ir zināmas tika desmit līdz 15 platauša ziemošanas vietas, kā arī aptuveni 20 vietas, kur šī suga vismaz vienu reizi novērota vasaras laikā.

Lai informētu par sugas aizsardzības plāna izstrādi, plānotas divas sanāksmes - 7. martā pulksten 18:30 Ļaudonas vidusskolā un 22. martā pulksten 14 Rīgā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas telpās.

Plānu DAP uzdevumā gatavos SIA "Dabas eksperti". Plāna izstrādi finansē Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekts "Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā" jeb "Dabas skaitīšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!