Foto: LETA

Krievijas onkologi izrādījuši interesi par Latvijā izgudroto vēža ārstēšanas metodi - viroterapiju, informēja Starptautiskā Viroterapijas centra izpilddirektore Diāna Otisone.

Viņa norādīja, ka vakar Viroterapijas centra birojā Rīgā viesojās Krievijas Sabiedriskās palātas loceklis, pazīstams onkologs, medicīnas zinātņu doktors profesors Šamils Gancevs un Krievijas onkologu delegācija. Diskusijā ar Starptautiskā Viroterapijas centra pārstāvjiem un Latvijas Organiskās sintēzes institūta padomes priekšsēdētāju akadēmiķi Ivaru Kalviņu Krievijas ārstu delegācijas vadītājs Gancevs norādīja, ka šodien viroterapija ir pasaules onkologu uzmanības degpunktā un tā ir jauna iespēja miljoniem neizdziedināmu vēža pacientu.

Gancevs atzīmēja, ka Krievijā ir pastiprināta interese par Latvijā izgudrotajām pretvēža zālēm, un ieteica vairāk uzmanības pievērst Krievijas onkologu iepazīstināšanai ar šo progresīvo vēža ārstēšanas metodi.

Tāpat nepieciešams sākt Latvijā izgudroto viroterapijas zāļu reģistrācijas procedūru Krievijā, lai šī unikālā vēža ārstēšanas metode būtu pieejama visiem Krievijas pacientiem, sacīja Gancevs.

Kā skaidroja Otisone, viroterapija ir vēža ārstēšana, izmantojot tādus vīrusus, kuri spēj atrast un iznīcināt ļaundabīgās audzēju šūnas. Viroterapija ir ļoti nozīmīga to audzēju terapijā, kuri nav jutīgi pret staru terapiju un ķīmijterapiju, piemēram, melanomas ārstēšanā.

Tieši Latvijā ir meklējami viroterapijas pirmsākumi, kad sešdesmitajos gados profesore Aina Muceniece atklāja pirmo onkolītisko vīrusu ar spēju efektīvi iznīcināt ļaundabīga audzēja šūnas.

Kopš 2004. gada medikaments ir reģistrēts Latvijas Zāļu aģentūrā, savukārt no 2011. gada tas ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!