1. septembrī, starptautiska militārā štāba statusu iegūst NATO Spēku integrācijas vienības štābs Rīgā, tādējādi pirmo reizi valsts vēsturē Latvijā ir izvietots pastāvīgs NATO spēku struktūras štābs.

Štābs nodrošinās saikni starp dalībvalstu bruņotajiem spēkiem un daudznacionālajām vienībām, lai vajadzības gadījumā koordinētu alianses paaugstinātas gatavības spēku ātru izvēršanu reģionā, kā arī sniegs atbalstu kolektīvās aizsardzības plānošanā un mācību koordinēšanā, portālu "Delfi" informēja NATO Spēku integrācijas vienības komandiera padomniece komunikāciju jautājumos Anda Bergmane.

Lai to nodrošinātu, tiks īstenota cieša sadarbība ar Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citām valsts institūcijām, kas atbildīgas par uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšanu.

Tiek uzsvērts, ka tas ir būtisks solis NATO spējai piemēroties pašreizējai drošības situācijai reģionā un reaģēt uz drošības izaicinājumiem. NSIV stiprinās NATO kolektīvās aizsardzības principu un sabiedroto spēku klātbūtni alianses austrumos.

Latvijā NATO komandvadības elementa štābs tika aktivizēts jau 1. jūnijā un šobrīd darbu štābā ir uzsākuši Latvijas pārstāvji.

Sākot ar septembri, NATO Spēku integrācijas vienībai sāks pievienoties sabiedroto valstu militārie pārstāvji, lai kopīgi turpinātu NATO Reaģēšanas gatavības plāna uzdevumu izpildi. Pilnu operacionālo gatavību plānots sasniegt līdz Varšavas samitam 2016. gada jūlijā, kad štābā kopumā strādās 40 cilvēku liels personāls, no kuriem aptuveni puse būs sabiedroto valstu pārstāvji.

3. septembrī Lietuvā norisināsies oficiālā visu sešu NATO komandvadības elementu štābu inaugurācijas ceremonija. Savukārt Latvijas štāba oficiālā atklāšana tiek plānota vēlāk rudenī.

Jau ziņots, ka pērn, NATO samitā Velsā tika pieņemts lēmums par NATO Spēku integrācijas vienību izveidi sešās NATO dalībvalstīs - Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā un ir būtiskākais NATO kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākums kopš Aukstā kara beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!