Foto: LETA

Paredzēts, ka katru gadu Latvijai tiks piegādāts ap 30 Lielbritānijā iepirkto kāpurķēžu bruņutehnikas vienību, pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Graube informēja, ka šogad kopumā Latvijā tiks izvietotas aptuveni 37 Lielbritānijā iegādātās CVRT (Combat Vehicle Reconnaissance Tracked) kaujas mašīnas. Līdz šim šogad bruņotie spēki uz Latviju ir pārvietojuši jau desmit bruņutehnikas vienības, papildu pērn saņemtajām četrām.

NBS komandieris informēja, ka šās nedēļas laikā notikusi kāpurķēžu bruņutehnikas numuru salīdzināšana, lai tās varētu uzņemt Ceļu satiksmes drošības direkcijas uzskaitē.

"Viss notiek pēc programmas. Individuālā [ekipāžu] apmācība noslēdzās jau aprīlī. Mūsu karavīri ir spējīgi saņemt šīs mašīnas un rīkoties ar tām," sacīja Graube. NBS komandieris arī atklāja, ka nepieciešamās infrastruktūras attīstībā ir pienācīga virzība un piešķirtie līdzekļi tiek izmantoti bruņumašīnu uzglabāšanas vietu būvniecībai.

Jau vēstīts, ka aizvadītā gada nogalē Latvijā tika piegādāti pirmie četri kāpurķēžu bruņutransportieri CVRT, kas sākotnēji tika izmantoti tehniķu un mehāniķu, kā arī karavīru apmācībai vienībās Ādažu bāzē.

Latvija 2014.gadā, Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta ietvaros, parakstīja līgumu par 123 CVRT bruņumašīnu iegādi no Lielbritānijas. Lai arī tehnika ir lietota, tā pirms nonākšanas Latvijas rīcībā tika modernizēta. Bruņutehnikas iepirkumam atvēlēti 48,1 miljons eiro. Paredzēts, ka kaujas mašīnas tiks aprīkotas arī ar ceturtās paaudzes prettanku raķešu sistēmām "Spike".

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos CVRT NBS saņems laika posmā no 2016.gada līdz 2020.gadam. Tehnikas piegāde notiks pakāpeniski, un līdz ar tehnikas piegādi uzsākta arī tās ieviešana ekspluatācijā.

Aizsardzības ministrija uzsver, ka CVRT kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī pārvietoties ārpus ceļu tīkla - visur, kur nav purvs. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Darbs pie Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta tika uzsākts 2012.gada nogalē.

Tāpat vēstīts, ka bruņutehnikas modeļus dēvēs par "Glābēju", "Pērkonu", "Vairogu", "Virsaiti" un "Zobenu". Šādi nosaukumi tika izvēlēti Aizsardzības ministrijas rīkotā skolēnu konkursa ietvaros. Lielbritānijas ražotie CVRT bruņutehnikas modeļi spēj pildīt gan izlūkošanas, gan prettanku, pirmās palīdzības, karavīru pārvadāšanas un citus uzdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!