Foto: AFP/Scanpix

ASV Nacionālā gvarde Latvijā plāno mācības ne tikai ar karavīriem un jau ierasto militāro tehniku, piemēram, tuvā gaisa atbalsta lidmašīnām "A-10" vai artilēriju, bet arī ar inženieru vienībām, atsaucoties uz Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi, raksta portāls "sargs.lv".

Graube nesen atgriezās no vizītes ASV, kur tikās ar ASV bruņoto spēku vadību un politiķiem, vēsta Aizsardzības ministrijas izveidotais portāls.

Graube ASV guvis gan politisku, gan arī militāru apstiprinājumu ASV ilgtermiņa atbalstam Latvijas aizsardzībā.

"Militāro mācību jomā sadarbība starp abu valstu bruņotajiem spēkiem kļūs daudz intensīvāka. Nacionālā gvarde mācībās Latvijā piedalīsies ne tikai ar karavīriem un jau ierasto militāro tehniku, piemēram, tuvā gaisa atbalsta lidmašīnām "A-10" vai artilēriju, bet arī ar inženieru vienībām, kas dos mums ļoti praktisku atbalstu Lāčusila mācību bāzes pilnveidošanā," paskaidroja bruņoto spēku komandieris.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā šobrīd publiski nevarēja pateikt, kad lidmašīnas A-10 piedalīsies mācībās Latvijā.

Pašreiz Latvijā uzturas divas ASV bruņoto spēku vienības. Lai atbalstītu iniciatīvu "Strong Europe" un operāciju "Atlantic Resolve", pērn novembrī Latvijā ieradās vairāk nekā 70 karavīru no ASV 1. gaisa kavalērijas brigādes 227. aviācijas pulka 3. bataljona ar sešiem helikopteriem "Black Hawk". Šī ir jau otrā ASV helikopteru vienība, kas uzturas aviācijas bāzē Lielvārdē. Savukārt nākamā rotācija Ādažu bāzē - 170 karavīru no 2. kavalērijas pulka 3. eskadrona - Latvijā ieradās janvārī.

ASV lidmašīnas A-10 Latvijā jau pērn piedalījās mācībās "Sudraba bulta". "A-10" tika izstrādātas 70. gados sauszemes spēku atbalstam Eiropā pret PSRS tankiem un bruņutransportieriem. Lai arī reaktīvās lidmašīnas var nest dažādas bumbas un raķetes, tās ir labāk pazīstamas ar savu priekšgalā iemontēto septiņu stobru 30 milimetru Getlinga ložmetēju, kas izšauj gandrīz 4000 ložu minūtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!