Foto: Reuters/Scanpix
Patlaban Latvijā normatīvais regulējums aizliedz nacistiskā un komunistiskā režīma simbolikas izmantošanu piketos un gājienos, savukārt attiecībā uz jebkādas citas, tostarp arī tās, kura saistīta ar teroristisko džihādistu grupējumu "Daesh", šāda aizlieguma nav, informē Tieslietu ministrijā (TM).

Tāpat TM dienaskārtībā pagaidām nav arī esošā regulējuma pārskatīšana. Vienlaikus TM vērš uzmanību, ka Latvijas Krimināllikums paredz atbildību un soda sankcijas terorisma kontekstā.

Tā, piemēram, par spridzināšanu, dedzināšanu, kodolķīmisko, ķīmisko, bioloģisko, bakterioloģisko, toksisko vai citu masveida iznīcināšanas ieroču lietošanu vai citādām darbībām, ja tās veiktas nolūkā iebiedēt iedzīvotājus vai piespiest valsti, tās institūcijas vai starptautiskas organizācijas izdarīt kādu darbību vai atturēties no tās — soda ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par valsts teritorijā vai kontinentālajā šelfā izvietotu fizisku objektu, automatizēto datu apstrādes sistēmu, elektronisko tīklu, kā arī citu objektu, kuru mērķis ir nodrošināt valsts drošību, iznīcināšanu vai bojāšanu, ja šādas darbības veiktas šā panta pirmajā daļā paredzētajā nolūkā, — soda ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Tikmēr par teroristu grupas izveidošanu vai vadīšanu — soda ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Par terorisma finansēšanu soda ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, par aicinājumu uz terorismu vai draudiem īstenot terora aktu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, bet par personas vervēšanu un apmācīšana terora aktu veikšanai - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

TM skaidro, ka lēmumu par teroristisko organizāciju iekļaušanu sarakstā pieņem Apvienoto Nāciju Organizācija un Eiropas Savienība, un tas attiecas uz teroristisko grupējumu iekļaušanu šajā sarakstā jebkurā valstī, tostarp Latvijā. Latvija ņem vērā ANO un ES noteikto teroristisko organizāciju sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!