Foto: LETA

Valdība otrdien, 30. septembrī, nolēma, ka Latvija nepārsūdzēs Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu, kas paredz, ka tā dēvēto Imantas hakeri Denisu Čalovski var izdot ASV.

Lēmumu var pārsūdzēt līdz šā gada 24.oktobrim ECT Lielajā palātā, taču valdība nolēma, ka no valsts puses tas netiks darīts, žurnālistiem pavēstīja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce.

Ja to darīs Čalovska pārstāvji, Lielās palātas kolēģijai būs jālemj, vai šo sūdzību pieņemt. Tas nozīmē, ka sprieduma izpilde uz nenoteiktu laiku tiks atlikta. Gadījumā, ja sūdzība tiks noraidīta, spriedums stāsies spēkā un Čalovskis tiks izdots ASV.

Gadījumā, ja Lielās palātas kolēģija nolems sūdzību izskatīt, lieta tiks izskatīta no jauna un tas varētu aizņemt vismaz gadu, skaidroja Līce.

Valdības argumentācija par lēmuma nepārsūdzēšanu nav zināma, jo informācija ir klasificēta.

Čalovska advokāte Ilona Bulgakova apliecināja, ka aizstāvība turpinās cīnīties par Čalovska cilvēktiesībām un ECT lēmums tiks pārsūdzēts tiesas Lielajā palātā.

Ņemot vērā, ka valdība Čalovska jautājumu skatīja aiz slēgtām durvīm, šobrīd ir grūti spriest, vai pastāvēja diskusijas par izdošanas procedūras pilnveidošanu. Advokāte bija gaidījusi, ka valdība lems par to, kā cilvēktiesībām atbilstoši pilnveidot izdošanas procedūru, jo nav izslēgts, ka var parādīties citi cilvēki, kuri tiks apcietināti, un būs jālemj par viņu izdošanu ārvalstīm.

"Čalovskis desmit mēnešus tika turēts apcietinājumā bez iespējām pārskatīt šo līdzekli. Likumā ir tikai pateikts, ka pastāv iespēja piemērot izdošanas apcietinājumu, kuram maksimālais laiks ir viens gads, taču citu līdzekļu nav. Es biju gaidījusi kaut ko vairāk, proti, ka valsts vismaz lems, kādus līdzekļus iedarbināt, lai šo izdošanas procedūru pilnveidotu un uzlabotu," norādīja advokāte.

Jau ziņota, ka ECT palāta, tāpat kā Augstākā tiesa (AT), ir atzinusi par pieļaujamu kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska izdošanu ASV un vairumu pieteicēja sūdzībā norādīto punktu atzinusi par nepamatotiem.

Tiesa vienbalsīgi noraidījusi Čalovska sūdzību par izdošanu uz ASV, norādot, ka nevienā no apsūdzībām, kuras iesniedzējam izvirzīja ASV iestādes, viņam nedraudēja mūža ieslodzījums. Tāpat ECT vienbalsīgi konstatējusi, ka, ievietojot Čalovski aiz metāla nožogojuma Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas sēdes laikā, tika pārkāpts Konvencijas 3.pants, kas nosaka spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu.

Čalovskis lūdza piespriest viņam morālo kompensāciju 10 000 eiro apmērā, taču ECT šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 5 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!