Foto: DELFI



Dienu pēc Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča lēmuma iekļaut Latvijai nevēlamo personu sarakstā Krievijas dziedātājus Valēriju, Oļegu Gazmanovu un Josifu Kobzonu, sarakstā iekļautie telekanāla „Rossija RTR” raidījumā „Prjamoi efir” kritizēja ministra lēmumu un neslēpa emocijas, ko šis verdikts viņos raisījis.

Kobzons sacīja, ka par iekļaušanu „melnajā sarakstā" uzzinājis no Igora Krutoja, kurš lidojis uz Latviju, sakot, ka nezina, ko darīt, jo Latvija atteikusi trim izpildītājiem iebraukšanu valstī. Krutojs teicis, ka Rinkēvičs, kurš gatavojas vēlēšanām, esot šādu lēmumu pieņēmis.

Kobzons uzsvēra, ka Krievijai nepieciešams pārskatīt savu attieksmi pret ārvalstu akcijām un ieskicēja dažādus scenārijus, kur turpmāk varētu notikt 'Jaunais vilnis", sakot, ka tam jānotiek teritorijā, kas atzīstot Krievijas kultūru.

Gazmanovs, kuram otrdien paliek 63 gadi, vēlējies ar jaunu hītu to atzīmēt Jūrmalā, taču palicis Krievijā. Viņš par iekļaušanu melnajā sarakstā uzzinājis, kad beidzis vizināties ezerā ar kajaku un viņam par to paziņojusi sieva. Draugi Latvijā jau esot pasūtījuši visu jubilejas svinēšanai, tad viņš noskaidrojis, ka patiešām iekļauts Latvijas „persona non grata" sarakstā. Meita esot vīlusies, ka viņa kopā ar tēvu nedošoties uz Jūrmalu. 

Kobzons pauda sašutumu par to, ka uz mākslinieku iekļaušanu melnajā sarakstā nereaģē Krievijas amatpersonas, kā arī televīzija turpina translēt festivālu no Latvijas. „Kāpēc neviens nereaģē uz šo „ienaidnieka valsti"," emocijas neslēpa Kobzons.

Valērija sacīja, ka par iekļaušanu „melnajā sarakstā" uzzinājusi no Latvijas Ārlietu ministrijas mājas lapā ievietotās informācijas, lai gan par iekļaušanu sarakstā viņu iepriekš telefoniski bija informējusi draudzene.

Viņas producents un dzīvesbiedrs Josifs Prigožins, savukārt, stāstīja, ka piezvanījis uz ĀM preses dienestu, kur "laipna meitene vārdā Diāna" smaidot esot teikusi, ka nevarot komentēt ārlietu ministra lēmumu, lai gan viņam no Diānas balss toņa esot bijis saprotams, ka viņa pati neesot mierā ar tādu ministra lēmumu, taču to atklāti nedrīkstot teikt.  

„Melnajā sarakstā" esot bijuši vēl citi cilvēki, taču to iekļaušana draudējusi ar vēl lielāku skandālu un tāpēc šīs personas, ko Prigožins gan nenosauca, sarakstā neesot iekļautas.

Valērija izteicās, ka festivālam „Jaunais Vilnis" esot jānotiek, taču nākotnē jādomā, vai festivālam jārisinās tieši Latvijā.

Gazmanovs sacīja, ka, lai ko par to nerunātu, Krievija būšot vainīga. Šobrīd Krieviju un Latviju vēloties saķildot jebkādā veidā. Gazmanovs uzsvēra, ka bijis Latvijā daudzreiz, ka mīl šo valsti un ka ir sapratis latviešus, kuri uzskata, ka Krievija nav ienaidnieks.

Eiropai esot jāsaprot, ka Krievija aizņem lielu vietu ģeogrāfiskā nozīmē un tai ir vairāk esot svarīgi kultūras sakari, nevis zeme. Rinkēvičs esot ietekmējis to, kas baro šo valsti. „Es sev aizmugurē jūtu lielas impērijas atbalstu," rezumēja Gazmanovs.

Prigožina vērtējumā, Rinkēvičs izmantojot savu dienesta stāvokli priekšvēlēšanu laikā, runājot par „Jauno Vilni" un to, kas notiek Jūrmalā, un šo notikumu ekonomisko ietekmi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!