Foto: AP/Scanpix

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) stingri nosoda 2.novembrī plānotās "vēlēšanas" separātistu kontrolētājās teritorijās Doņeckas un Luhanskas apgabalos Ukrainā, teikts ĀM paziņojumā presei.

ĀM uzsver, ka Latvija neatzīs šo vēlēšanu rezultātus.

Šādu „vēlēšanu" organizēšana ir pretrunā gan ar Ukrainas nacionālo likumdošanu, gan ar Minskas dokumentiem par pamiera īstenošanu konflikta zonā.

Minētā separātistu rīcība iedragā centienus rast ilgtspējīgu politisko risinājumu un var novest pie jauna destabilizācijas uzliesmojuma.

ĀM izsaka nožēlu, ka Krievija kā viena no Minskas dokumentu parakstītājām ir izteikusi gatavību atzīt separātistu organizētās „vēlēšanas".

Latvija atkārtoti uzsver Krievijas atbildību pamiera nosacījumu nodrošināšanā.

Latvija aicina Krieviju sniegt patiesu un konstruktīvu ieguldījumu šī procesa īstenošanā, pārtraucot savu nelegālo militāro klātbūtni konflikta zonā un militārā atbalsta sniegšanu separātistu kaujiniekiem, kā arī nodrošinot sadarbību pilnīgai Ukrainas un Krievijas robežas kontroles atjaunošanai.

Ukrainas Augstākā rada septembrī apstiprināja likumprojektu, kas paredz Luhanskas un Doņeckas reģioniem uz trim gadiem piešķirt ierobežotas pašpārvaldes tiesības.

Likumprojekts par ierobežotu pašpārvaldi arī atļauj austrumu reģioniem rīkot vietējo varasiestāžu vēlēšanas, ierosinot tās noorganizēt 7.decembrī. Bet teroristu grupējumu līderi paziņoja, ka tiesības izvēlēties datumu jāatstāj viņiem.

Kijeva, ASV un Eiropas Savienība paziņoja, ka neatzīs 2. novembra vēlēšanas, kuras nenotiek īpašā statusa likuma ietvaros. Savukārt Krievija jau paziņojusi, ka atzīs separātistu vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!