Bauskas novadā pie Ozolaines dīķa un tā apkārtnē trešdien novērota līdz šim Latvijā neredzēta putnu suga - Daurijas bezdelīga, informē portāls "Dabasdati.lv".

Šī bezdelīga kļuvusi par 347. Latvijā reģistrēto putnu sugu.

"Ierodoties pie Ozolnieku dīķa, pamanīju vairākus simtus lielu bezdelīgu baru, arī pa kādai mājas čurkstei. Bija apmācies un smidzināja, un putni lidoja lēni un tuvu ūdens virsmai. Šogad vēl nebiju novērojis krastu čurksti, tādēļ pārskatīju baru cerībā to pamanīt. Krastu čurksti gan neieraudzīju, bet acīs iekrita tāda kā sarkanīga bezdelīga, un papētot konstatēju, ka tā varētu būt Daurijas bezdelīga," stāsta jaunās sugas novērotājs Edgars Laucis. "Ar šīs sugas izskata pazīmēm jau iepriekš biju iepazinies putnu noteicējā, jo tā ir viena no putnu sugām, ko Latvijā bija iespēja novērot."

Daurijas bezdelīga iekļauta www.putni.lv sagatavotajā sarakstā "50 sagaidāmas jaunas putnu sugas Latvijā".

Vēlāk tajā pašā dienā putnu Daurijas bezdelīgu pie Ozolaines dīķa vairs neizdevās novērot, tomēr tika pamanītas vairākas krastu čurkstes.

Daurijas bezdelīgas ligzdo Eiropas dienvidu daļā un Āzijā, kā arī tropiskajā Āfrikā, un bieži tiek novērotas klejojam ārpus sugas sastopamības areāla.

Daurijas bezdelīga no Latvijā bieži sastopamās bezdelīgas atšķirama pēc vairākām pazīmēm – tai nav mūsu bezdelīgai raksturīgās sarkanās pazodes un melnā kakla gredzena, vēders un kakls ir iesarkani balti ar sīkiem tumšākiem raibumiem. Raksturīga pazīme ir arī sarkanīgs virsastes laukums – mūsu bezdelīgām visa mugurpuse ir melna ar metāliski zilu nokrāsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!