Foto: Publicitātes attēli
Eiropas Savienības (ES) vēstniecības Krievijā, tostarp Latvijas vēstniecība Maskavā, pagaidām negrasās veikt organizētu savu diplomātu evakuāciju no smoga pārņemtās Maskavas, informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Atsevišķas ES vēstniecības izskata iespēju samazināt pārstāvniecību darba laikus vai evakuēt diplomātu ģimenes locekļus un bērnus, kā arī tos darbiniekus, kuriem smoga ietekmē ir radušās veselības problēmas. Latvijas vēstniecībā Maskavā netiek plānotas izmaiņas darba grafikā un tā strādā pilnu darba laiku, jo pagaidām šajā pastiprinātā piesārņojuma situācijā vēstniecības darba telpas spēj nodrošināt atbilstošus darba apstākļus.

Tāpat arī apmeklētāju pieņemšana vēstniecības Maskavā Konsulārajā nodaļā tiek veikta rekonstruētās un mūsdienīgās apmeklētāju telpās, kas attiecīgi aprīkotas un atbilst Šengenas labākai praksei un drošības prasībām.

Pašlaik lielākā daļa Latvijas vēstniecības Krievijā diplomātu ģimenes locekļu un bērnu neuzturas Maskavā.

Gadījumā, ja Maskavā vēl kritiski pieaugs smoga koncentrācija gaisā, Latvijas Ārlietu ministrija attiecīgi izvērtēs vēstniecības Maskavā darbības iespējas.

Krievijas galvaspilsētas apkārtnē turpinoties mežu un kūdras purvu ugunsgrēkiem, smogs un deguma smaka piektdien no jauna apgrūtina Maskavas iedzīvotājus un viesus.

Dūmaka pārņēmusi gandrīz visas Maskavas daļas, arī pilsētas centru. Gan uz ielām, gan metro redzami cilvēki ar marles maskām, bet citi aizklājuši sejas ar mutautiņiem.

Kā skaidro sinoptiķi, cilvēku veselību šobrīd visvairāk apdraud mikroskopiskās gaisa daļiņas, kas, nokļūstot elpceļos, tur arī paliek un ietekmē veselības stāvokli.

Parasti šādu daļiņu koncentrācija gaisā Maskavas nomaļākās vietās ir līdz 40 mikrogramiem, bet netālu no šosejām tā sasniedz 70 līdz 80 mikrogramus. Taču jūlija vidū, kad sākās postošā ugunsnelaime, koncentrācija sasniedza 170 mikrogramus, bet ceturtdien tā jau bija līdz 1000 mikrogramu.

Piektdien traucēta arī gaisa satiksme vienā no Maskavas starptautiskajām lidostām - Domodedovā - pilsētas dienvidu daļā. Lai gan lidmašīnu pacelšanās norit kā ierasts, daudzi lidaparāti dūmu dēļ spiesti nosēsties citās lidostās.

Tikmēr meteorologi brīdina, ka neierastais karstuma vilnis turpināsies arī nākamajās dienās, kad termometra stabiņš varētu pakāpties līdz 38 grādu atzīmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!