Foto: Shutterstock
Latvijā plāno mainīt likumu, kas daudz striktāk noteiks – ja cilvēks nav kategoriski aizliedzis savus orgānus izmantot pēc nāves, viņš to ir atļāvis. Par izmaiņām likumā šobrīd spriež nozares ekspertu darba grupa, otrdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Nereti tieši aizgājēja tuvinieki aizliedz orgānu pārstādīšanu un nāvei nolemj arī tos, kuriem jauna sirds, nieres vai plaušas palīdzētu dzīvot, norāda LTV. Likumā grib nodalīt atļauju, izmantot orgānus tikai transplantēšanai, no atļaujas, ļaut ķermeni izmantot arī medicīniskiem pētījumiem un noteikt ārsta atbildību.

Latvijas Transplantācijas centra vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Jukšinskis raidījumam stāsta, ka tendence ārvalstīs ir likt uzsvaru uz piekrišanas prezumpciju – proti, ziedošana ir iespējama, ja cilvēks orgānus pēc savas nāves nav aizliedzis izmantot.

Bērnu slimnīcā no pieejamajiem orgāniem mazāk kā trešdaļa ir novirzīta transplantācijai, raidījumam "Panorāma" atzīst bērnu reanimatologs Reinis Balmaks. Visā pasaulē tieši bērniem donoru orgāni trūkst visvairāk. Visbiežāk arī tieši bērnu vecāki atsaka – viņi ir pārāk

Par šiem jautājumiem šobrīd diskutē darba grupa, kurā ir gan Veselības ministrijas, gan slimnīcu pārstāvji, kā arī pacientu organizācijas.

Patlaban mazāk nekā 1% Latvijas iedzīvotāju ir lieguši vai atļāvuši savus orgānus izmantot pēc viņu nāves. Mediķi atgādina, ka viens cilvēks, kuram pierādīta smadzeņu nāve, var palīdzēt dzīvot astoņiem citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!