Foto: F64

Latvija vienojusies par sadarbības paplašināšanu ar ASV Mičiganas pavalsti, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Trešdien ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) ticies ar ASV Mičiganas pavalsts gubernatoru Riku Snaideru. Tikšanās laikā puses pārrunāja iespējas Latvijas un Mičiganas pavalsts ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Sarunas laikā Mičiganas gubernators atzina, ka Mičiganas pavalsts ir ieinteresēta stiprināt sadarbību ar Latviju ekonomikas, kultūras un iedzīvotāju sadarbības jomās. Tāpat kā īpašas sadarbības jomas gubernators minēja informācijas tehnoloģijas, jaunuzņēmumus, kā arī kokrūpniecību.

"Latvija augstu novērtē vairāk kā divdesmit piecu gadu ilgo veiksmīgo sadarbību ar Mičiganas pavalsti, it īpaši militārajā un drošības jomā starp Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Mičiganas Nacionālo gvardi," pauda Ašeradens.

Viņš norādīja, ka Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz ASV arvien palielinās un tirdzniecības apjomi ar ASV pēdējā gada laikā pieauga par vairāk nekā 50%. Turklāt Latvijas uzņēmēji aizvien aktīvāk interesējas par ASV tirgu. Piemēram, šogad ASV tika atklāta uzņēmuma AS "Valmieras Stikla šķiedra" meitas kompānija. Savukārt līdz ar Latvijas pārstāvniecības atklāšanu Silīcija ielejā, Latvijas jaunuzņēmumiem ir radīta lieliska iespēja paplašināt sadarbību ar ASV uzņēmumiem.

Pārrunājot divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas ekonomikas ministrs pauda, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību ar Mičiganas uzņēmumiem pētniecības un tehnoloģiju attīstības, it īpaši biomedicīnas, viedās enerģijas, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kokapstrādes un citās jomās.

Tikšanās noslēgumā puses vienojās uzturēt aktīvu dialogu, lai rastu arvien jaunas iespējas Latvijas un Mičiganas divpusējās sadarbības paplašināšanai.

Mičiganas pavalsts atrodas ASV ziemeļrietumos pie Lielajiem ezeriem un robežojas ar Kanādu. Pavalsts ar gandrīz desmit miljoniem iedzīvotāju ir desmitā lielākā ASV pavalsts pēc iedzīvotāju skaita un desmitā lielākā ASV pēc teritorijas. Mičiganas vadošās ekonomikas nozares ir rūpniecība, tūrisms un lauksaimniecība. Mičiganas pavalsts ir plaši pazīstama kā ASV mašīnbūves industrijas centrs.

Saskaņā ar Latvijas Centrālās Statistikas pārvaldes datiem, 2017. gadā ASV bija 13. lielākais Latvijas tirdzniecības partneris, kopējam preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījumam sasniedzot 672 miljonus eiro, kas bija par 52% vairāk salīdzinot ar 2016. gadu. 2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, par 78% pieauga Latvijas preču eksports uz ASV un par 64% pieauga imports, kā arī par 36% pieauga Latvijas pakalpojumu eksports.

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā ASV ierindojas 15. vietā ar kopējo investīciju apjomu 113,3 miljoni eiro un 578 aktīvu uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!