Foto: AFP/Scanpix
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir nosūtījusi informatīvu vēstuli Eiropas Komisijai, TV programmas "Rossija RTR" veidotājiem, kā arī Zviedrijas mediju regulatoram, kurā brīdina par iespēju ierobežot "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā, ja programmā tiks pieļauti atkārtoti pārkāpumi, portālu "Delfi" informēja NEPLP.

NEPLP monitorējot "Rossija RTR" saturu, ir konstatējuši, ka 2015. gada 18. un 19. janvāra raidījumos par notikumiem Ukrainā, ir saskatāmas naida kurināšanas pazīmes. Savukārt 6. jūlijā ziņu raidījumā izplatīts sižets par sadzīves konfliktu Jūrmalā, kurā no raidījumu vadītāju sižeta pieteikuma secināms, ka sižeta mērķis ir skaidrot, vai etniska rakstura konflikti ir izplatīta problēma Latvijā.

Vairākās 18. un 19. janvāra raidījuma epizodēs mērķtiecīgi izskanējuši viedokļi par to, ka Ukraina ir fašistiska valsts, Ukrainā pie varas ir noziedznieki un fašisti, kuru neleģitīmi sagrābuši varu, Ukraina ir deģenerējusies valsts, Ukraina vērš genocīdu pret krieviem un pret citiem savas valsts iedzīvotājiem, Ukraina ir agresors, ar Ukrainu nav iespējamas nekādas sarunas – tādēļ to nepieciešams militāri iznīcināt, jo rietumu valstis (Eiropas Savienība un NATO dalībvalstis) atbalsta fašismu Ukrainā, kā arī citi.

Tajā raidījumu autori mērķtiecīgi centušies auditoriju pārliecināt par noteiktu raidījuma dalībnieku vairākuma pārstāvēto uzskatu pareizību. Kā vēsta NEPLP, šādu "diskusiju" rezultātā raidījuma auditorijai tiek pasniegts acīmredzami vienpusīgs faktu atspoguļojums. Arī dalībnieku tendenciozā atlase pati par sevi acīmredzami neatbilst vispārpieņemtiem žurnālistikas un ētikas principiem.

Savukārt 6. jūlija sižetā norādīts, ka Latvijā kāds ārsts atteicis sniegt palīdzību krievvalodīgajam tā iemesla dēļ, ka pacients nav pārzinājis latviešu valodu. Šāds sižeta saturs un formāts krieviski runājošos Latvijas iedzīvotājos var radīt naidīgu attieksmi gan pret līdzcilvēkiem – latviski runājošiem Latvijas iedzīvotājiem – gan Latvijas valsti un tās rietumu sabiedrotajiem.

NEPLP ziņo, ka abos minētajos gadījumos ir konstatējamas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu pazīmes, proti, ir izplatīts mudinājums uz naida kurināšanu, bet 2015. gada 18. un 19. janvāra pārraidēs konstatējamas arī aicinājuma uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu – pārkāpumu pazīmes.

Tā kā Latvijas teritorijā retranslētā "Rossija RTR" programma atrodas Zviedrijas jurisdikcijā, Latvija, konstatējot EPLL pārkāpumus, nevar veikt aktīvas darbības minētā satura ierobežošanai vai sodīt programmas veidotāju par Latvijas likumam neatbilstoša satura izplatīšanu. Tomēr NEPLP ir tiesības ierobežot programmas "Rossija RTR" retranslāciju Latvijas teritorijā.

Veicot retranslācijas ierobežošanas pasākumus, jāņem vērā Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes 2010. gada 10. marta "Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīva", kas nosaka kārtību, kādā ierobežojama naidu kurinoša satura izplatīšana ES valstu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

Tajā noteikts, ka dalībvalsts var uz laiku pārtraukt televīzijas retranslāciju no citām valstīm, ja raidorganizācija gada laikā vismaz divas reizes ir pārkāpusi Direktīvas nosacījumus, proti, ierobežot retranslāciju var pēc trešā pārkāpuma.

NEPLP vēstulē aicinājuši programmas "Rossija RTR" veidotāju NCP "RUSSMEDIACOM" nodrošināt EPLL un Direktīvas noteikumu ievērošanu turpmākajā programmas veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!