Nacionālie bruņotie spēki ar Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju slēgs līgumu par M109 sērijas 155mm pašgājējartilērijas sistēmu iegādi, kas ietvers ne tikai pašgājēju haubiču iegādi, bet arī uguns vadības centra un autovadītāju apmācību platformu iegādi, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļā.

Plānots, ka vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas (haubice, uguns vadības centrs vai Autovadītāju apmācību platforma) būs no 60 000 līdz 140 000 eiro. Kopumā no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās, plānots iegādāties 47 kaujas tehnikas vienības.

Līdz ar to, šis Latvijas armijas iepirkums ir mērāms vairākos miljonos eiro. Haubices, ko plāno iegādāties Latvija, no 2003.gada līdz 2007.gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.

Pašgājējartilērijas sistēmas M109A5Oe A tipa haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas bruņoto spēku bruņojumā. Šīs haubices Austrija iegādājās no Lielbritānijas 90-to gadu vidū, skaidro ministrijā. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta, jeb konvencionālo munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometru.

Austrijas piedāvātājai 155mm pašgājējartilērijas sistēmai M109A5Oe ir instalēta pusautomātiskā lādēšanas iekārta, inerciālā navigācijas sistēma, elektrosistēma, artilērijas uguns vadības sistēma. Tās modifikācija paredz, ka haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uguns uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju. Tāpat ar labi apmācītu haubices apkalpi ir iespējams izšaut līdz pat 12 šāviņus minūtes laikā. Turklāt savu spēku aizsardzībai platforma ir aprīkota ar 12,7mm ložmetēju.

Savukārt Uguns vadības centrs M109A5Oe ir austriešu modifikācija M109 platformai, ar saglabātu standarta korpusu un demontētu lielgabalu, tādējādi palielinot iekšējo telpu. Platforma aprīkota ar taktisko artilērijas skaitļotāju ar printeri, radiostacijām un papildus 28 V ģeneratoru. Savu spēku aizsardzībai platforma aprīkota ar 80mm dūmu granātu sistēmu un 12.7mm ložmetēju.

Autovadītāju apmācību platformas M109 ir domātas praktiskās braukšanas apmācību veikšanai. Plānots, ka pirmās haubices tiks piegādātas šā gada rudenī.

Ministrija atgādina, ka 2016. gada novembrī pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica ikgadējo Latvijas iedzīvotāju aptauju, kurā respondentiem lūdza novērtēt situācijas attīstību valsts aizsardzības jomā un paust savu vērtējumu par aktuāliem aizsardzības jautājumiem.

Saskaņā ar aptaujas datiem, 45% respondentu uzskatīja, ka "labāk iegādāties to bruņojumu, ko šobrīd var atļauties, pat ja tas nav jaunākais un modernākais, lai Nacionālie bruņotie spēki būtu maksimāli kaujas spējīgi jau tagad".

Savukārt atbildi "ja nevar atļauties iegādāties modernāko bruņojumu tagad, tad labāk uz nākotni atlikt bruņojuma iegādi vispār, rēķinoties, ka Nacionālie bruņotie spēki vajadzības gadījumā nespēs pilnvērtīgi aizstāvēt Latviju" atzīmēja mazāk aptaujāto – 31%. Konkrēta viedokļa šajā jautājumā nebija 24% respondentu, pirkumu pamato Aizsardzības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!