Foto: F64

Latvija respektē Skotijas demokrātiskā referenduma rezultātus, sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Eihenbaums norādīja, ka Skotijas referendums ir Lielbritānijas iekšējā lieta, kas notika, balstoties uz Londonas un Edinburgas rakstisku vienošanos, ievērojot Apvienotās Karalistes likumdošanas prasības.

"Abām pusēm bija iespēja ilgstošās publiskās diskusijās brīvi paust savu viedokli, un Latvija respektē Skotijas demokrātiskā referenduma rezultātus," sacīja Eihenbaums, piebilstot, ka to nevar un pat nedrīkst salīdzināt ar Krievijas īstenoto militāro agresiju pret Ukrainu, pārkāpjot visas starptautiskās tiesības un Ukrainas suverenitāti, lai neaptraipītu augsto brīvības un demokrātijas vārdu.

"Salīdzinājums ir neētisks un pilnīgi nevietā, kas tikai liecina par atsevišķu spēku politisko kultūru," uzsvēra Eihenbaums.

Savukārt runājot par Skotijas referenduma precedentu Katalonijai, Eihenbaums norādīja, ka Latvijas valdības pozīcija ir nemainīga. "Tā ir Spānijas iekšējā lieta, kas risināma atbilstoši Spānijas likumdošanai un konstitūcijai."

Jau ziņots, ka ceturtdien notikušajā Skotijas neatkarības referendumā 55,30% vēlētāju nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, liecina rezultāti pēc balsu skaitīšanas visos 32 apgabalos.
Par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsojuši 2 001 926 vēlētāji.

Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 1 617 989 vēlētāji jeb 44,70%.

Referendumā piedalījušies 84,59% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!