Foto: AFP/Scanpix

Latvija ir saņēmusi Francijas lūgumu pēc palīdzības saskaņā ar Lisabonas 42. pantu un patlaban notiek izvērtējums par to, ko mūsu valsts varētu darīt, pieļaujot iespēju, ka varētu tikt palielināts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kontingents Mali vai CĀR.

Vienlaikus netiek izskatīta iespēja, ka Latvijas bruņoto spēku vienības piedalītos militārās akcijās pret džihādistu grupējumu "Islāma Valsts", sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš piedalās NATO ārlietu ministru sanāksmē.

"Nav lūgums par konkrētu ģeogrāfisku areālu, bet ir lūgums sniegt palīdzību Francijai, aizstājot tās ģeogrāfiskās vienības Eiropas Savienības militārajās misijās, tādējādi atbrīvojot Francijas spēkus cīņās pret tā saucamo "Islāma valsti". Aizsardzības ministrija šobrīd vērtē. Tas var būt gan Mali, gan Centrālāfrikas republikā (CĀR) no šīm ES vadītajām operācijām. Mums ir pieredze abās operācijās," teica Rinkēvičs.

Francijas lūgumu pēc palīdzības Latvijas ārlietu ministrs saņēmis pirmdien un nodevis Aizsardzības ministrijai, kurai būs jāpieņem lēmums par Latvijas gaidāmo palīdzību šai valstij. Francija aicina dalībvalstis sniegt tādu palīdzību, kas atslogotu Parīzes iesaisti citās operācijās.

Jau vēstīja, ka pēc Parīzes teroraktiem, Francija iedarbināja tā dēvētā Lisabonas līguma 42. pantu, saskaņā ar kuru pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jāsniedz palīdzība gadījumā, ja viena bloka valsts ir saskārusies ar militāru uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!