Foto: DELFI
Latvijā šogad reģistrēti 212 jauni HIV gadījumi, bet AIDS diagnosticēts 94 cilvēkiem, 31 cilvēks no šīs bīstamās slimības šogad miris, informē Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

Kopumā valstī līdz šā gada 1.novembrim reģistrēti 4826 HIV gadījumi, tajā skaitā 920 AIDS gadījumi, 37 jaundzimušie inficējušies no savām mātēm. Ar AIDS Latvijā miruši pavisam 325 cilvēki, no tiem 31 - šogad.

LIC norāda, ka kopīgajā reģistrēto HIV gadījumu skaitā vēl joprojām dominē gadījumi, kad inficēšanās notikusi narkotiku injicēšanas ceļā (57% ), taču pēdējos gados no jauna reģistrēto HIV gadījumu vidū arvien vairāk pieaug to gadījumu īpatsvars, kad inficēšanās notikusi seksuālās transmisijas ceļā. Starp šogad atklātajiem HIV gadījumiem 60% inficēšanās notikusi dzimumkontakta ceļā, kas ir salīdzinoši vairāk kā iepriekšējos gados (2009.gadā 55%, bet 2008.gadā – 52%).

LIC uzskata, ka profilakses pasākumu rezultātā mazinājies inficēšanās gadījumu skaits narkotiku lietotāju vidū (šogad 28%), bet 12% gadījumu transmisijas ceļu nav izdevies noskaidrot.

Latvija ir to valstu vidū, kur specifiskā HIV infekcijas ārstēšana - antiretrovirālā terapija (ART) - tiek nodrošināta par valsts budžeta līdzekļiem, informē LIC. Šobrīd ART saņem 496 pacienti, tai skaitā 26 bērni. Kopumā LIC HIV/AIDS nodaļas uzskaitē ir 3282 pacienti no visiem valstī reģistrētajām HIV inficētajām personām.

LIC atgādina, ka 1.decembrī jau 22 reizi pasaulē tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, lai pievērstu uzmanību globālajai problēmai, kas izmaina miljoniem cilvēku dzīves un nopietni ietekmē valstu ekonomiku un iedzīvotāju labklājību. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aprēķiniem 33,3 miljonu cilvēku pasaulē dzīvo ar HIV infekciju. 2009.gadā Austrumeiropā un Centrālajā Āzijā vien ar HIV inficējušies 110 000 - 160 000 iedzīvotāju.

1.decembrī AIDS konsultāciju kabinetā Rīgā, Bruņinieku ielā 5 (1.slimnīcas teritorijā, ieeja no Brīvības un Šarlotes ielu krustojuma) būs atvērto durvju diena un jebkurš interesents ir varēs uzzināt vairāk par HIV/AIDS un ar to saistītiem jautājumiem, kā arī bez maksas veikt HIV eksprestestu un saņemt konsultāciju.

Lai diskutētu par profesionāliem diagnostikas un ārstniecības jautājumiem HIV/AIDS jomā, 2.decembrī ģimenes ārsti, pediatri, ginekologi un citi speciālisti aicināti piedalīties HIV infekcijai veltītā konferencē, lai pievērstu uzmanību agrīnai HIV diagnostikai un pacientu konsultēšanai tieši ārstu praksēs un veselības centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!