Foto: F64

Ceturtdien, 1. septembrī, Latvijā tiek atzīmēta Zinību diena – jaunā skolas mācību gada sākums.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) augusta izskaņā secināja, ka skolas pārsvarā ir gatavas sākt jauno mācību gadu. Izvērtējot pašvaldību sniegto informāciju par izglītības iestāžu gatavību jaunajam 2016./2017.mācību gadam, IKVD secināja, ka 70% pašvaldību izglītības iestādes pilnībā nokomplektējušas pedagogu kolektīvu, bet 56% pašvaldību visās skolās pabeigti remontdarbi.

Visas pašvaldības arī apliecināja, ka vajadzības gadījumā skolēniem tiks nodrošināts transports nokļūšanai uz un no izglītības iestādes, savukārt divas pašvaldības vajadzības gadījumā piedāvās izmantot dienesta viesnīcu, un trīs pašvaldības sedz skolēniem transporta izdevumus 50% līdz 100% apmērā.

Līdz 25.augustam IKVD bija saņēmis informāciju par gatavību jaunajam mācību gadam no 114 Latvijas pašvaldībām. 64 pašvaldības ziņoja, ka pabeigti visi izglītības iestāžu celtniecības un remontdarbi, 26 pašvaldības informēja, ka izglītības iestādēs remontdarbi vēl turpinās, bet tiks pabeigti līdz 1.septembrim. Savukārt 24 pašvaldības informēja, ka remontdarbi turpināsies arī pēc mācību gada sākuma, paralēli mācību procesam - kopumā 25 skolās.

IKVD saņēma arī informācija, ka viena izglītības iestāde (mūzikas un mākslas skola) nepabeigtu remontdarbu dēļ nebūs gatava nodrošināt mācību procesu no 1. septembra, bet plāno sākt mācību gadu 13.septembrī. Iekavētās stundas tiks atstrādātas skolēnu brīvdienās no 24. līdz 28.oktobrim.

Jau tradicionāli arī valsts augstākās amatpersonas 1.septembrī apmeklēs Zinību dienas svinīgos pasākumus izglītības iestādēs.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni 1.septembrī dosies uz Engures vidusskolu, lai piedalītos jaunā mācību gada atklāšanā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šajā dienā dosies uz profesionālās izglītības kompetences centru "Rīgas Valsts tehnikums". Apmeklējuma laikā Kučinskis piedalīsies pirmajai mācību dienai veltītajā svinīgajā pasākumā, kā arī diskusijā ar tehnikuma pirmā kursa audzēkņiem par profesionālās izglītības nozīmi un to ieguvušo audzēkņu turpmākajām karjeras iespējām.Tāpat Ministru prezidents šajā dienā apmeklēs tehnikuma Praktisko mācību centru.

Īpašu vērību saviem bērniem augsta izskaņā aicināja pievērst arī Rīgas Pašvaldības policija (RPP), skubinot vecākus pārrunāt ar savām atvasēm drošības jautājumus, īpaši to, kā ir jāuzvedas uz ceļa. Policija aicinājusi arī autovadītājus būt vērīgiem, braucot pa pilsētu, jo arī autovadītāji nereti vasaras laikā pierod pie tā, ka pie mācību iestādēm šajā periodā nav ātrumu ierobežojošo zīmju.

RPP no 24.augusta strādā īpašā režīmā, jo tuvojas jaunais mācību gads. Policisti uzrauga populārākās bērnu pulcēšanās vietas, mācību iestāžu tuvumā esošās teritorijas un citas vietas. Tāpat policisti gatavojas darbam pie mācību iestādēm un interešu izglītības iestādēm, sākoties jaunajam mācību gadam. Kopumā visu mācību gadu policisti dežūrēs pie 115 Rīgas skolām, 12 interešu izglītības iestādēm, septiņām sporta skolām, kā arī deviņām mūzikas un mākslas skolām. Savukārt pastiprinātā režīmā RPP turpinās strādāt līdz šā gada 4.septembrim.

Tāpat jaunā mācību gada sākumā RPP pastiprināti pārbaudīs veikalus, bārus un kafejnīcas, lai pārliecinātos, ka nepilngadīgajiem netiek tirgots alkohols un tabakas izstrādājumi, proti, tiks rīkotas pārbaudes ar mērķi konstatēt negodprātīgos komersantus. Tāpat policisti atgādina pieaugušajiem, ka aizliegts iegādāties akcizētās preces, lai nodotu tās nepilngadīgajiem.

Pārbaudes galvenokārt tiks īstenotas divos veidos, tas ir, tiks novēroti veikali, lai pārliecinātos, ka pieaugušie nepērk akcizētās preces bērniem, kā arī tiks organizēti kontrolpirkumi, kuros tiks iesaistīti nepilngadīgie. Likums paredz, ka kontrolpirkumos ar vecāku atļauju drīkst iesaistīt jauniešus, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu.

Vienlaikus policija aicina arī vecākus pievērst uzmanību savām atvasēm un pārrunāt, ko drīkst un ko nedrīkst darīt.

Portāls "Delfi" piedāvā atskatīties, kā 1.septembri atzīmēja pērn:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!