Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā gandrīz puse bērnu dzimst nereģistrētās attiecībās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par bērniem Latvijā.

Pēdējos trīs gadus rādītāji ir līdzīgi, taču 1990.gadā vairāk nekā 80% bērnu piedzima vecākiem, kuri bija oficiāli reģistrējuši savu laulību. Pērn laulībā dzimuši 55,4% no kopumā 18 825 dzīvi dzimušajiem bērniem.

Publiskajā telpā izskanējis viedoklis, ka Latvijā nepieciešama izšķiršanās, lai divu personu faktiskai kopdzīvei Latvijā būtu tādas pašas tiesiskas sekas kā kopdzīvei, kas balstīta uz laulību. Šo jautājumu par būtisku uzskata arī Labklājības ministrijā (LM), atzīstot, ka noteiktas sociālās garantijas cilvēkiem var dot tikai tad, ja viņi savas partnerattiecības ir reģistrējuši, tāpēc Tieslietu ministrija ir aicināta strādāt pie partnerattiecību reģistrācijas kārtības.

LM pārstāve Marika Kupče sacīja, ka TM nosūtīti trīs lūgumi sākt likuma izmaiņu izstrādi. Saņemta atbilde, ka TM uzskata, ka tas nav nepieciešams. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība) aģentūrai BNS apliecināja, ka pašlaik tas neesot aktuāli un ministrija šim jautājumam nav pievērsusies.

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa aģentūrai BNS komentēja, ka Eiropas pieredze liecina, ka efektīvākais līdzeklis lielākas tiesiskās aizsardzības nodrošināšanā bērniem ir uzlikt laulību nereģistrējušiem pāriem arī kaut kādas saistības un atbildību.

Nereģistrētām attiecībām var būt ietekme arī uz dzimstību. Aptaujas liecina, ka sievietes ir nedrošākas par nākotni un tādēļ mazāk izšķiras par bērniem.

"Šāda regulācija būtu ārkārtīgi vajadzīga. Ir jāņem vērā reālā situācija un jāveido politika, kas atbilst ģimenes reālajām vajadzībām," uzskata eksperte.

Putniņa prognozē, ka proporcija, ka apmēram puse bērnu dzimst laulībā, bet otra puse nereģistrētās attiecībās, saglabāsies arī nākotnē. Jau vairākus gadus šis rādītājs ir nemainīgs.

1990.gadā dzīvi piedzima 37 918 bērnu, no tiem laulībā – 83%, 1995.gadā piedzima 21 595, no kuriem laulībā – 70,1%, 2000.gadā dzīvi piedzima 20 249 bērni – laulībā 59,7%, 2005.gadā 21 497 – 55,4%, 2010.gadā 19 219 – 55,9%, bet 2011.gadā dzīvi piedzima 18 825, no tiem laulībā – 55,4%.

Eksperte min vairākus iemeslus, kāpēc vīrieši un sievietes neprecas - pāri domā, ka attiecības netiek veidotas uz visu mūžu un tās var būt īslaicīgas, mainījusies laulības nozīme, jo abi strādā un ir ekonomiski neatkarīgi. Daudz ko mūsdienās uzņēmusies arī valsts. Cilvēkiem ir pieauguši standarti un prasības vienam pret otru un nav prasmes attiecību veidošanā, jo attiecībās ir jāiegulda, norādīja Putniņa.

Pēc viņas teiktā, Lietuvā ir netolerantāka attieksme pret bērniem, kas dzimuši ārlaulībā, bet Latvijā attieksme ir brīvāka. Pieņemami ir arī tas, ka sieviete viena pati audzina bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!