Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, 8.aprīlī, spēkā stājas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums uz laiku liegt Latvijā retranslēt televīzijas kanālu "Rossija RTR".

Izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētā informācija liecina, ka liegums būs spēkā trīs mēnešus.

NEPLP izvērtēja kanāla saturu par Krievijas rīcību Ukrainā laika posmā no 2.marta līdz 17.martam un konstatēja aicinājumus uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu, kā arī naida kurināšanu etniskās un valstspiederības dēļ.

NEPLP lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

NEPLP pirms lēmuma pieņemšanas bija lūgusi Drošības policijas vērtējumu par programmas "Rossija RTR" ziņu raidījumu sižetiem. Drošības policija norādījusi, ka var konstatēt, ka notikumi tajos atspoguļoti ļoti tendenciozi un tiek interpretēti atbilstoši Krievijas ārpolitikas pamatnostādnēm, attaisnojot pret suverēnu valsti vērstu militāru agresiju. Ziņu sižetos dominē viedoklis, ka pretēji starptautisko tiesību normām Krievijas prezidentam ir visas tiesības ievest Ukrainā karaspēku, lai aizsargātu krievvalodīgos iedzīvotājus.

Drošības policija uzskata, ka programma "Rossija RTR" vienlaikus ar citiem Krievijas kontrolētajiem televīzijas kanāliem izplata tendenciozu informāciju, kura negatīvi ietekmē Latvijas nacionālās drošības intereses.

NEPLP lūdza arī profesores Dainas Teters atzinumu par ziņu raidījumu valodas un domāšanas stratēģiju analīzi. No tā secināms, ka programmas "Rossija RTR" ziņu raidījumos tiek atspoguļota vienpusēja un neobjektīva informācija, turklāt izmantojot tādus skatītāju uztveri ietekmējošus sižetus, lai veicinātu, ka skatītāji šo informāciju pieņem par patiesību un nekritizē to.

Savukārt Latvijas kabeļoperatoriem būs jāsniedz NEPLP rakstisks apliecinājums par to, ka ir izpildīts lēmums pārtraukt "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā.

Lēmuma izpilde tikšot kontrolēta LR administratīvā procesa ietvaros - gan iesaistot Drošības policiju, gan citos veidos, piemēram, no televīziju skatītāju sniegtās informācijas.

Šis lēmums ir saistīts ar "likumu par ārkārtas gadījumu", par administratīvā soda lielumu, ja nolikums netiks izpildīts, NEPLP vēl lems, norāda Dimants.

Šī likuma prasība ir jāizpilda visiem kabeļoperatoriem, kuri ir Latvijas jurisdikcijā. Likumiski šo lēmumu nevar attiecināt, piemēram, uz "Viasat", taču arī tam NEPLP ir nosūtījusi sava lēmuma pamatojumu un aicinājumu to "ņemt vērā", tā iepriekš sacīja pastāstīja NEPLP sekretariāta vadītājs Andris Ķēniņš.

Savukārt "Lattelecom" jau paziņojis, ka respektēs NEPLP lēmumu par TV kanāla "Rossija RTR" retranslācijas ierobežošanu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!