Latvija šāgada korupcijas novērtējuma indeksā, ko veido starptautiskā organizācija "Transparency International", no 90 valstīm ierindota 57. vietā un salīdzinājumā ar pērnā gada indeksu kāpusi tikai par vienu vietu.
Latvija indeksā tiek uzskatīta par korumpētāku nekā Lietuva un Igaunija, kas atrodas attiecīgi 43. un 27.vietā. Tomēr Latvija atzīta par mazāk korumpētu nekā Krievija, kas indeksā atrodas 82.vietā kopā ar Keniju, bet Latvijas korupcijas pakāpe vērtēta vienlīdzīgi ar Zambiju, kura arī ir 57. vietā.

Par to trešdien informēja nevalstiskā organizācija "Sabiedrība par atklātību "Delna"", kas ir "Transparency International" Latvijas nodaļa.

Indekss tiek veidots no viedokļiem, ko par korumpētības līmeni attiecīgajā valstī izteikuši uzņēmēji un iedzīvotāji. Tam lielākoties ir diagnosticējošs, nevis analītisks raksturs.

Visaugstāko vērtējumu guvušas Somija un Dānija, bet trešo vietu dala Jaunzēlande un Zviedrija.

Šajā pētījumā nošķirti divi korupcijas veidi - administratīvā korupcija un korupcija, kas ietekmē valstiski svarīgu lēmumu pieņemšanu.

Administratīvā korupcija Latvijā novērtēta kā viena no zemākajām un Lietuvā un Igaunijā tā ir pat nedaudz augstākā līmenī.

Savukārt korupcija, kas ietekmē valstisko lēmumu pieņemšanu, Latvijā ir līdzīgā līmenī kā valstīs, kas atrodas uz austrumiem - Krievijā, Azerbaidžānā vai Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!